Tachtig procent van de honden heeft last van vuurwerk tijdens oud en nieuw. Foto: Marianka Peters
Tachtig procent van de honden heeft last van vuurwerk tijdens oud en nieuw. Foto: Marianka Peters (Foto: Marianka Peters)

Vuurwerk is kwelling voor bijna iedere hond

Door Marianka Peters

Gouda - Tachtig procent van de honden heeft last van vuurwerk. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Petbnb.nl, de landelijke hondenoppascentrale onder 1300 hondenbezitters heeft uitgevoerd.

Op de totale hondenpopulatie in Nederland gaat het dus om naar schatting 1.2 miljoen honden. 62 Procent van alle hondenbezitters geeft aan dat hun hond erg angstig is, 17 procent ervaart dat hun hond matig hinder ondervindt en 21 procent geeft aan dat hun hond geen last heeft van vuurwerk.Veel hondenbezitters nemen voorzorgsmaatregelen zodra oud en nieuw nadert en brengen hun hun naar een rustig gelegen hondenpension.
Voor de thuisblijvende baasjes staat de jaarwisseling in het teken van de hond. De hond wordt langer uitgelaten op rustige momenten, de gordijnen gaan (eerder) dicht en het volume van de tv gaat omhoog. Alles om te voorkomen dat hun trouwe viervoeter doodsangsten uitstaat.
Voor sommige honden is zwaarder geschut nodig in de vorm van een kalmerend middel. "Uit het onderzoek blijkt dat er baasjes zijn die hun hond een klein beetje advocaat met slagroom geven," meldt Lupo Westerhuis van Petbnb.nl. "Dit lijkt ons geen verantwoorde oplossing, maar het geeft wel aan dat baasjes bereid zijn om alles te proberen." Veel baasjes lijken overigens wel te kunnen leven met het vuurwerk als het beperkt zou blijven tot afsteken direct rondom de jaarwisseling. "Er is veel minder begrip voor het afsteken van vuurwerk in de aanloop naar de jaarwisseling. Voor een meerderheid van de hondenbezitters is de impact van vuurwerk op hun hond zelfs een reden om achter een algeheel vuurwerkverbod te staan.
Volgens Westerhuis hebben hondenbaasjes tijdens het onderzoek ook tips gegeven. "Eén daarvan is een speciale training, waarbij de hond went aan knallen. Kies je voor een kalmeringsmiddel, vraag dan altijd eerst advies aan de dierenarts."

Goudse Post
Meer berichten