Het grondwater onder de vijf woningen aan de Raam staat extreem hoog, waardoor muren verzadigen. Foto Marianka Peters
Het grondwater onder de vijf woningen aan de Raam staat extreem hoog, waardoor muren verzadigen. Foto Marianka Peters (Foto: )

Gratis af te halen: Gouds grondwater

Door Marianka Peters

Gouda - Gouwenaar Jeroen van Ieperen is ten einde raad en heeft de kerstdagen noodgedwongen elders moeten doorbrengen. De oorzaak is de grondwaterstand onder zijn woning aan de Raam en dat van zijn vier buren dat sinds september veel te hoog staat. Hij wil van dit grondwater af en heeft een poster opgehangen waarop het grondwater gratis wordt aangeboden.

Het is een ludieke actie, waarmee Jeroen een signaal wil afgeven van de nijpende situatie. Doordat het grondwater zo'n 35 cm onder zijn vloer staat, raken de muren verzadigd door vocht met alle gevolgen van dien. "Onderzoek toont aan dat mijn muren en die van de buren een vochtigheidsgraad van 177 hebben, terwijl tot 80 acceptabel is."

Na een bezoek van een strategisch rioolbeheerder van de gemeente, is Jeroen nog niet veel wijzer geworden. "De gemeente stelt verantwoordelijk te zijn voor het grondwater buiten de woning. maar wat onder mijn woning zit, blijft mijn probleem," vertelt Jeroen. "Wegpompen en lozen mag niet zomaar zonder vergunning, dus uit pure onmacht heb ik de poster opgehangen (gratis grondwater af te halen=red)."

Jeroen begrijpt dat het grondwaterpeil niet zomaar kan worden verlaagd, maar volgens hem was de rioolbeheerder bereid om mee te werken aan een gezamenlijke oplossing. "Dat vond ik fijn om te horen en vertelde hem dat deze week twee kuub argexkorrels onder de vloer wordt gestort, die het vocht een beetje absorberen. De kosten hiervan zijn 260 euro, maar de gemeente zegt daar niet aan mee te willen betalen, terwijl de gemeente de veroorzaker is. Dat is toch vreemd, je werkt aan een gezamenlijke oplossing totdat de portemonnee moet worden getrokken. Dan laat je de burger in de kou staan." Jeroen wil het er niet bij laten zitten en overweegt, samen met zijn buren, een officiële klacht in te dienen. "Het gaat me niet eens om het geld, maar nu is het een principekwestie geworden." Vanwege het kerstrreces kon nog geen reactie van de gemeente worden verkregen.

Goudse Post
Meer berichten