Cartoon: Peter Boersma
Cartoon: Peter Boersma

Goudse politici genomineerd voor Gouden Brandnetel

Gouda - Thierry van Vugt (wethouder D66), Huibert van Rossum (fractievoorzitter CDA) en Jasper Grootveld (raadslid VVD) zijn genomineerd voor de Gouden Brandnetel. Deze ludieke onderscheiding is bedacht door de Goudse Stadsdichter Pieter Stroop van Renen voor de Goudse politicus die het meest vaag of bedenkelijk heeft gesproken of geschreven, in de raad of op social media. Het is de bedoeling dat de onderscheiding jaarlijks wordt uitgereikt.

Drie kandidaten zij genomineerd. Het publiek kan op twitter stemmen, bij het account @StadsdichtGouda. De winnaar wordt in januari gehuldigd. Volgens Stroop van Renen waart er een ambtelijk jargon rond in de gemeenteraad waar de burger niets meer van begrijpt. "Het lijkt wel of politici graag vaag uitdrukken, zodat ze zowel vriend en vijand kunnen zoet houden. Dat levert hopeloos taalgebruik op dat niet meer te pruimen is."

Het politiek akkoord dat de coalitiepartijen met elkaar sloten, was volgens Stroop van Renen al een prachtig voorbeeld van politiek gemummel. Maar de drie kandidaten die genomineerd zijn, kunnen er volgens hem ook wat van.

Onderwijs-wethouder Thierry van Vugt blinkt volgens Stroop van Renen al het hele jaar uit, met name door zijn met engels doorspekt ambtenarenjargon. "Dat zit waarschijnlijk ingebakken in het onderwijs. Aan het begin van het jaar twitterde Van Vugt over 'een mooie hub voor Triple Helix rond smart mobility'. Ik weet nog steeds niet wat dat betekent." Van Vugt sloot het jaar af met getwitter over human capital en domotica. "In plaats van gewone woorden te kiezen, stuurt hij nu linkjes met de betekenis van deze woorden. Dus we zijn half op de goede weg", aldus Stroop van Renen.

CDA-fractievoorzitter Huibert van Rossum bedient zich weer van een heel ander repertoire. Het zijn geen Engelse woorden bij de CDA'er, maar het 'vage ambtenarenjargon', aldus de Stadsdichter. "Dat gaat over dooracteren, duiding, vertalen naar waardes, of kaderen… je ziet dat de halve gemeenteraad er niets meer van begrijpt. Waar leren deze mensen toch zulke woorden gebruiken?" Het zou volgens Stroop van Renen beter zijn als zijn CDA collega, wethouder Bunnik 'gewoon eens durfde te zeggen dat ook hij er niets van begrijpt'.

De nominatie van raadslid Jasper Grootveld van de VVD zal voor velen een verrassing zijn. Volgens Stroop van Renen is dit een nominering van een speciale categorie. Grootveld bedient zich van een nieuwe variant van politieke taal: kort door de bocht taalgebruik met een schuttingwoord hier of daar, taalfouten niet schuwend. "Je zal een te hoog gegrepen baan hebben omdat je geen pik hebt", twitterde hij onlangs. Dat er in die tweet een dikke d/t-fout stond, deerde hem niets. Hij corrigeerde de fout niet, leek er nog trots op ook, en borduurde verder met zijn schuttingtaal. Een waarschuwing is dan ook op zijn plaats, aldus de Stadsdichter. "Grof betekent niet scherper."

De stemming is geopend op het twitteraccount @StadsdichtGouda tot 4 januari 2020.

Goudse Post
Meer berichten