Het Stadhuis en ijsbaan op de markt waren omsingeld door zo'n 150 tractoren. Foto: Jan van den  Berg
Het Stadhuis en ijsbaan op de markt waren omsingeld door zo'n 150 tractoren. Foto: Jan van den Berg (Foto: )

Goudse Markt overdonderd door boze boeren

Door Marianka Peters

Gouda - Gouda was woensdagmorgen plotseling even volop in het nieuws. Boze boeren hadden met hun tractor de Goudse markt gekozen als verzamelpunt voor hun protestacties tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Burgemeester Pieter Verhoeve was vooraf niet op de hoogte gesteld van de actie van de boeren, dat vooral tot irritatie leidde bij Gouda's eerste burger.

Woensdagmorgen, even voor half negen 's morgens reden de eerste tractoren luid toeterend de Goudse Markt op. Binnen een half uur was de markt met zo'n 150 tractors bomvol en was er geen doorkomen meer aan. En dat terwijl er op dat moment al druk door kinderen werd geschaatst op de ijsbaan, die rond het stadhuis was aangelegd. Gevreesd werd dan ook voor de veiligheid van de kinderen en de bereikbaarheid voor hulpdiensten op de markt. "Ik was vooraf niet geïnformeerd over de actie," stelt burgemeester Pieter Verhoeve. "Ik werd rond 8.35 gebeld door de politie dat er een tientalllen trekkers bij Stolwijk stonden, die van plan waren om naar Gouda te komen. Nog geen minuut later kreeg Verhoeve een app van de actievoerder: 'Goeden morgen burgemeester. Wij maken even gebruik van uw stad om te verzamelen. Wij zijn voor de middag weer weg. Met vriendelijke groet de Boeren." Hoewel volgens Verhoeven demonstreren een grondrecht is en Gouda als tolerante stad open staat voor andersdenkenden, was de burgervader not amused met de 'overvaltactiek' van de boeren. "Zij hebben niet gemeld dat ze naar Gouda zouden komen, omdat men bang was dat het verboden zou worden, dus hebben ze ervoor gekozen ons op te zadelen met deze actie," aldus Verhoeve. "Ik begrijp de boeren heel goed, maar ik begrijp niet dat je het fatsoen niet hebt om te zeggen dat je komt. Dan zouden we plek kunnen faciliteren die niet zo kwetsbaar is als de binnenstad." In een reactie stelt actieleider Gerben dat er bewust voor is gekozen om de komst vooraf niet te melden. "Voor je het weet beland je ergens achteraf op een parkeerplaats."
Direct na de eerste melding van de tractoren op de markt, is een coördinatieteam opgezet, om alles goed te regelen. "De Zeugstraat en Turfmarkt waren echt verboden gebied voor de tractoren en die zijn ook 'afgehekt', zegt Wilco Slotboom, hoofd Stadstoezicht Gouda. "Daar heeft men zich keurig aan gehouden."


Op Twitter ontstond de nodige commotie toen de burgemeester twitterde toestemming te hebben gegeven voor de demonstratie. "Met de wijsheid van nu had ik beter kunnen zeggen dat ik de demonstratie niet heb verboden. Je kunt een demonstratie verbieden, maar dan ontneem je het grondrecht om te demonstreren. Gouda is een tolerante en gastvrije stad, alleen houden we ons wel aan de regels. En dat betekent dat je vantevoren zegt dat je komt, in plaats van massaal de oude binnenstad binnenrijden. Dat vind ik niet netjes en jammer bovendien."

Op een gegeven moment hadden de boeren een pop in een galg opgehangen aan een tractor. Het was van korte duur, want al heel snel was de pop weer verwijderd. "Met dit soort acties wek je geen sympathie," stelt Verhoeve. "Het is onsmakelijk en kwetsend, vooral onder de ogen van schaatsende kinderen. Weg ermee!"

Rond 11.00 uur was de binnenstad totaal onbereikbaar geworden vanaf de Wijdstraat. Een tractor stond bijna in de zaak van Bram Ladage geparkeerd. Ook al toonden omstanders hun zorgen om de bereikbaarheid van de ambulance en overige hulpdiensten met zoveel kinderen op de ijsbaan, en tonen de foto's een ander beeld, volgens de politie hebben zich geen gevaarlijke situaties voorgedaan. "Het is allemaal goed verlopen en de ijsbaan was bereikbaar voor hulpdiensten," stelt Suzanne Turion, plaatsvervangend teamchef Gouda enigzins bagatelliserend. "De sfeer was gemoedelijk en stadstoezicht heeft de kinferen begeleid met oversteken. En de aanrijding tussen de tractor en een geparkeerd bedrijfsbusje aan de Westhaven heeft wat oponthoud opgeleverd bij het vertrek vanaf de markt en is onderling geregeld."

Woensdagmiddag heeft een schouw plaatsgevonden naar mogelijke schade aan panden of kerstverlichting. Burgemeester Verhoeve roept op om eventuele schade te melden.

Goudse Post
Meer berichten