Marcel van Luxemburg, Martijn Vroom en Carien Jongman oefenen vast voor de Sing-a-long tijdens het Top2000 KerkCafé. Foto: Marianka Peters
Marcel van Luxemburg, Martijn Vroom en Carien Jongman oefenen vast voor de Sing-a-long tijdens het Top2000 KerkCafé. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Top2000 KerkCafé in de Ontmoetingskerk

Door Marianka Peters

Gouda - Bekende nummers van Bob Marley, The Scorpions, Michael Jackson, maar ook van Boudewijn de Groot komen zondag 29 december allemaal weer voorbij tijdens de Top2000 dienst in de Ontmoetingskerk. Dit jaar wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Met een bar, een pubquiz en Sing-a-long wordt de kerk aan de Dunantsingel omgedoopt tot Top2000 KerkCafé.

Het is de vijfde keer dat de Top2000 dienst wordt gehouden. De voorbereidingen zijn in volle gang. "Iemand uit de kerk heeft een foodtruck en stelde voor een bar in de kerk te bouwen. Op gekke ideeën moet je natuurlijk altijd ja zeggen, dus dat gaan we doen," stelt Martijn Vroom. "In tegenstelling tot andere jaren beginnen we ook later, zodat je echt de sfeer van een café krijgt. Het lijkt een beetje op de Top2000, die we van de televisie kennen." Marcel van Luxemburg is druk met het organiseren van een pubquiz. "Zo kwamen we ook op het idee van een Siing-a-long. De songteksten projecteren we op een groot scherm, dus iedereen kan meedoen." Ook Carien Jongman is bij de organisatie betrokken en helpt mee met de voorbereidingen. "We hebben oude posters uit de Hitkrant en Muziek Express in bruikleen, waarmee we de kerk 'aankleden',"vertelt zij.
Het thema van dit jaar is 'Protest' en daarmee is keuze genoeg voor de Top2000-lijst. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God, zoals 'What if God was one of us', van Joan Osborne. Andere blijken bij nadere beschouwing te gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost. Wat is er dan mooier dan in een kerkdienst samen te luisteren naar de mooiste nummers uit de popgeschiedenis? "Deze keer hebben we de lijst zelf samengesteld," stelt Martijn. "Er zijn zoveel liedjes gemaakt over maatschappelijke zaken en in de Bijbel staan ook veel protestverhalen, dus genoeg om uit te kiezen. Belangrijk is wel te weten dat het een gewone kerkdienst is met bijbel en gebed, maar nu omlijst met de mooiste popmuziek uit de geschiedenis."

Het idee van een Top2000 kerkdienst werd ooit bedacht door dominee Fred Omvlee uit Monnickendam. Inmiddels is deze variant net als de Top 2000 razend populair. "Landelijk organiseren bijna honderd kerken een Top2000 kerkdienst. Wij gaan nog een stapje verder met Top2000KerkCafé. Tot slot roepen we iedereen op chips of nootjes mee te nemen. Iedereen is welkom."

Het Top2000 KerkCafé wordt op zondag 29 december gehouden in de Ontmoetingskerk Gouda, Dunantsingel 314. Inloop 19:00, aanvang 19:30. Toegang gratis, voor de drankjes staat een fooienpot op de bar en een collecte bij de uitgang voor de kosten.

Goudse Post
Meer berichten