Harry  van den Haak. Foto: Marianka Peters
Harry van den Haak. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Oud raadslid Harry van den Haak overleden

Door Marianka Peters

Gouda - Vannacht is oud-raadslid Harry van den Haak (1954) overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Harry stond bekend om zijn zorgvuldig gekozen filosofische woordspelingen, waarmee hij menigeen op het verkeerde been wist te zetten. "Ik ben dogmatisch antidogmatisch,"zei hij in een interview voor de Goudse Post, waarin hij afscheid nam van de actieve politiek. "Veel partijen hangen aan vaste dogma's, daar word ik zelf heel zenuwachtig van. Ik blijf liever een vrije geest die altijd naar de inhoud blijft kijken."

Harry is raadslid geweest vanaf augustus 2006 tot maart 2018, een periode van bijna 12 jaar. Hj kwam in de gemeenteraad op 30 augustus 2006, als opvolger van Roland van Schelven, die werd benoemd tot burgemeester in Culemborg. Samen met Daphne Bergman, inmiddels burgemeester van Beuningen, vormde Harry een tweepersoonsfractie in de oppositie. Na de verkiezingen van 2010 trad D66 toe tot het college en werd hij fractievoorzitter van D66. Na de verkiezingen van 2014 werd hij onder meer lid van het presidium en plaatsvervangend voorzitter van het presidium, voorzitter van de werkgeverscommissie, de commissie waar de taken die het werkgeverschap van de griffie aangaan zijn belegd en lid van het algemeen bestuur van het recreatieschap namens de gemeenteraad.

Tijdens de bestuurscrisis in 2016 mocht hij als 2e plaatsvervangend raadsvoorzitter burgemeester Milo Schoenmaker bij openbare optredens wel eens vervangen. Trots was hij dat hij in die hoedanigheid de nieuwe meubelwinkel van Springvale Chesterfield Gouda aan de Nijverheidsstraat mocht openen. Dat deed hij op zijn geheel eigen bescheiden wijze. Als voormalig crisismanager voelde Harry zich helemaal op zijn plek als de handen uit de mouwen moesten worden gestoken en plannen ontwikkeld en uitgevoerd moesten worden. "Als voorzitter van de voorbereidende raadsvergadering waar de vestiging van de moskee in de PWA-kazerne werd behandeld, met honderden mensen op de tribune, bewaking buiten en binnen, dan zit ik echt in mijn comfort-zone. Dan gaat het ook ergens over."

Zoals Harry alle beslissingen weloverwogen nam, bouwde hij ook zijn politieke loopbaan zorgvuldig af, nadat hij ziek was geworden. "Na 21 maart 2018 is het voor mij 'finito' op alle fronten," zei de voormalig arts ondubbelzinnig. "Ik blijf actief, alleen niet binnen de politiek, maar ik ga terug naar mijn roots bij een landelijke patiëntenorganisatie."

Ik zal Harry blijvend herinneren als een aimabele persoonlijkheid, met een groot empatisch vermogen. Hij kon relativeren als geen ander en andersdenkenden moeiteloos een spiegel voorhouden, die tot nadenken stemde. Ik wens de familie heel veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden