Foto:

FF Tussendoor - Gouda kleurt oranje

Voorzover je van geluk mag spreken staat Gouda nu eens niet bovenaan het lijstje als het om huiselijk geweld en kindermishandeling gaat. Leiden en Alphen aan den Rijn spannen hierbij de kroon. En dat is nou niet iets waarop je als gemeente trots moet zijn.

We stonden maandagavond wel saamhorigheid uit te stralen bij het oranje verlichte stadhuis, dat symbool staat voor de actie tegen geweld tegen vrouwen, maar als je de cijfers van Veilig Thuis ziet, loopt het nog niet lekker. Het is toch schrijnend om te moeten lezen dat meer dan de helft van de geweldplegers en van de kinderen niet de hulp krijgen die nodig is. Daarnaast staat de veiligheid onvoldoende centraal in de aanpak, terwijl het daar toch om draait. En er is onvoldoende regie op de aanpak, dus we doen maar wat, zo lijkt het.

Sinds begin dit jaar wordt gewerkt met een verscherpt protocol, dat helpt bij het vroeg signaleren van huiselijk geweld. Dit heeft geleid tot een toename van 25 procent van het aantal meldingen. En volgens mij is dit nog maar het topje van de ijsberg. Tel daarbij op de capaciteitsproblemen binnen de hulpverlening, de bureaucratische protocollen en administratieve rompslomp, en voor je het weet lopen de wachtlijsten weer op. Dat moet je gewoon niet willen.

Ik ben ervan overtuigd dat de mensen die binnen Velig Thuis werkzaam zijn, capabel genoeg zijn om het gezonde verstand en intuïtie te gebruiken bij hun beoordeling. Dus gooi die overbodige bureaucratie over de schutting, daar is nog nooit iemand beter van geworden.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties