Foto: Hans van Oosterhoudt

Geen valsspelerij verkiezing nachtburgemeester

Gouda - De verkiezingspoll voor de nieuwe nachtburgemeester van Gouda op de site van de Goudse Post is betrouwbaar, volgens de systeembeheerder van uitgeverij De Persgroep. Het systeem is inmiddels opgeschoond en bevat geen valsspelers.

Aanleiding van het onderzoek was een melding van één van de genomineerden, Pieter Stroop van Renen, die vraagtekens zette bij het stemgedrag. Het ene moment kwamen er stemmen bij, het andere moment verloor een kandidaat weer stemmen. Ook de regelmaat waarop andere kandidaten stemmen kregen, vond hij opvallend en verdacht. 

Het  is van belang dat de verkiezing betrouwbaar verloopt. Valsspelerij uitsluiten was voor de eindredactie van de Goudse Post, die de verkiezingspoll op haar website faciliteerde, reden om opheldering te vragen bij de systeembeheerder.  "Zodra een stem is uitgebracht, loggen we elke stem en filteren we automatisch alle verdachte stemmen er uit. Daarna wordt de poll opgeschoond," aldus de systeembeheerder. "Op dit moment zijn er 1714 stemmen uitgebracht, waarvan we er automatisch maar 1080 meetellen. Dat betekent dat behoorlijk wat mensen voor niks uren hebben zitten klooien."

De eindredactie hecht er waarde aan de verkiezing van  de nieuwe nachtburgemeester eerlijk te laten verlopen. "De Goudse Post vervult alleen een ondersteunende rol, door de verkiezingspoll op de webste te plaatsen. Als eindredacteur heb ik geen autorisatie over de poll, ook maak ik geen deel uit van de organisatie of jury van de verkiezing,"  stelt Marianka Peters. "Ik hoop van harte dat alle kandidaten op een sportieve manier met elkaar de strijd kunnen aangaan en dat pogingen tot manipulatie of verdachtmakingen worden gestaakt."   

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties