Speelt de gemeente zelf een spelletje met Valentijn Eekels? De jonge ondernemer ligt weer in de clinch met de gemeente over een vergunning. Foto: Marianka Peters
Speelt de gemeente zelf een spelletje met Valentijn Eekels? De jonge ondernemer ligt weer in de clinch met de gemeente over een vergunning. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Eigenaar spelletjeswinkel weer geplaagd door gemeente

Gouda - Twee jaar geleden lag Valentijn Eekels, eigenaar van de spellenwinkel Bordspelers, ook al in de clinch met de gemeente omdat de spelletjesavonden die hij in zijn winkel organiseert illegaal zouden zijn. Dat is met een vergunning tijdelijk opgelost. Nu trekt de gemeente wederom aan de bel, omdat er hapjes en drankjes tijdens de spelletjesavonden worden verkocht. En dat is verboden.

Door Marianka Peters

Het lijkt wel alsof de gemeente zelf een spelletje met Valentijn speelt. "Ik ken heel veel spelletjeswinkels, die ook spelletjesavonden organiseren. Gouda is de enige gemeente die hiervoor een vergunning eist," stelt Valentijn. "Ik heb dus voor 429 euro een exploitatie/horecavergunning, maar die sluit de verkoop van hapjes en drankjes uit. Om die zin weg te laten halen uit de vergunning kost nog eens 440 euro, maar ook 578 euro voor een aanvraag omgevingsvergunning voor de actitiviteit 'strijdig gebruik,' waarbij ik nog niet de zekerheid heb dat het daadwerkelijk gaat lukken. Het is tenslotte een aanvraag. Ik heb een gesprek aangevraagd bij de gemeente en toen werd mij verteld dat dit 256 euro gaat kosten." Twee keer per week organiseert Valentijn in zijn winkel aan de Lange Groenendaal een spelletjesavond, op donderdag verschillende bordspelen en op vrijdag worden de tafels vrijgemaakt voor een specifiek verzamelkaartspel. "Gemiddeld komen er 40 liefhebbers naar de spelletjesavonden. Hoe onschuldig wil je het hebben met een potje Mens-Erger-Je-Niet of Risk. De mensen kun je toch niet de hele avond op een droogje laten zitten? Een hapje en drankje horen daar gewoon bij."

Ten einde raad heeft Valentijn een brief gestuurd naar de gemeenteraad. "Ik ben bereid om die extra kosten voor de vergunning te betalen, als ik zeker zou weten dat het dan klaar is, maar die zekerheid krijg ik niet." Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn een soort entreeheffing voor de spelletjesavond, waarin een hapje en drankje is inbegrepen. "Maar ik weet niet of dat is toegestaan. Dat moet dus uitgezocht worden." Vanuit Gouda's 50+ partij krijgt de jonge ondernemer bijval. De partij vindt dat de winkel aansluit bij de nieuwe winkelvisie Gouda 2017-2025, waarin Gouda zich wil onderscheiden van andere steden in het ontdekken en beleven van het winkelbezoek. Gouda's 50+partij wil dat het college zich inspant om de spelletjesavond met een hapje en een drankje mogelijk te maken.

De gemeente zegt nog niet inhoudelijk te kunnen reageren op de kwestie. ,,Het college gaat eerst de ontvangen brief beantwoorden en daarom kunnen wij nu niet op de vragen ingaan", aldus een woordvoerder

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden