Lizette Oudijk als Grootvorstin d'Heeeurlijkheid met haar raadsheeeuren Coen en Nick. Foto: Marianka Peters
Lizette Oudijk als Grootvorstin d'Heeeurlijkheid met haar raadsheeeuren Coen en Nick. Foto: Marianka Peters

Grootvorstin zwaait de scepter

Door Marianka Peters

Gouda - Groot was de verrassing voor de leden van de Goudse carnavalsvereniging De Marktzotten. Voor het eerst in het 49-jarig bestaan van de De Marktzotten, is het een vrouw die komend carnavalsseizoen de scepter zwaait. Niemand minder dan Lizette Oudijk, eigenaar van Cafeetje Heeeurlijk aan de Wijdstraat, zal voorgaan in het feestgedruis. Afgelopen zaterdag werd de Grootvorstin tijdens het druk bezochte Prinsenbal in partycentrum Le Patapouf voorgesteld aan het grote publiek. Maar er stond de vereniging nog een grote verrassing te wachten.

Zaterdagavond om 23.11 uur is de spanning in Le Patapouf te snijden. Iedereen kijkt om zich heen of ze iemand 'missen', die straks wordt gepresenteerd als nieuwe Prins van de Marktzotten 2019-2020. De cryptische hints van de afgelopen weken hadden de leden alleen nog maar meer in verwarring gebracht. Pas toen de twee dragqueens Gloria en Patsy Prozac op de wereldhit 'Dancing Queen' van ABBA binnen kwamen, begon het enigszins te dagen. Daarna werd een glunderende Lizette Oudijk gepresenteerd als eerste Grootvorstin van De Marktzotten.

De reacties waren overweldigend. Zelfs de senaat, raadsleden op leeftijd, die doorgaans vasthouden aan tradities, reageerden enthousiast. "Geweldig vernieuwend, dat past in de huidige tijd," aldus senator Jan Hoogendijk. De President van de Marktzotten, Ton van Riet, was een paar minuten sprakeloos. Tot groot genoegen van de Grootvorstin, die komend seizoen als Gravin d'Heeeurlijkheid door het leven zal gaan. "Overweldigend," reageert de vorstin daags na haar installatie. "Ik weet nog niet wat er allemaal op mij afkomt. Ik zal nog veel moeten leren, maar voel me gesterkt door mijn Raadsheeeuren Nick en Coen. We gaan er een mooi feestje van maken dit seizoen." En ongetwijfeld wordt het weer een druk seizoen met bezoeken over en weer van bevriende carnavalsverenigingen. Dat seizoen begint komende zondag al met de Intrada, de jaarlijkse danswedstrijd voor carnavalsverenigingen. Zalencentrum de Brug in Reeuwijk barst komende zondag vanaf 10.00 uur uit zijn voegen met zo'n 200 dansers en danseressen van verschillende carnavalsverenigingen, die met elkaar de sportieve strijd aangaan. De organisatie van dit dansfestijn is sinds een paar jaar in handen van de Marktzotten. Publiek is van harte welkom.

De bekendmaking van Grootvorstin d'Heeeurlijkheid was niet de enige verrassing voor de carnavalsvierders. Eerder op de avond kwam loco-burgemeester Rogier Tetteroo langs, om namens het college een nieuwe stadssleutel te overhandigen aan het bestuur. De stadssleutel, met het wapen van Gouda en de naam Pijpenburg ingegraveerd, is symbolisch bedoeld. "Het stadscarnaval is verdwenen en komt ook niet meer terug," stelde Tetteroo. "De naam Pijpenburg blijft echter onlosmakelijk verbonden met Gouda en het Goudse carnaval. Daarom geef ik deze stadssleutel in bewaring bij het bestuur van de Marktzotten."
Nadat in 2005 het stadscarnaval vanwege teruglopende interesse werd opgeheven, verdween direct ook letterlijk de stadssleutel die jaarlijks door de burgemeester werd overgedragen aan Stadsprins Floris. De Stadsprins was dan gedurende drie dagen de 'baas' van de stad. Verschillende zoektochten naar de stadssleutel heeft tot nu toe niets opgeleverd. Sinds Tetteroo van de vermeende diefstal hoorde, liet het hem niet los. "Afgelopen zomer trof ik bij een antiquair in Engeland een reusachtige sleutel aan. Hij is weliswaar niet verchroomd, maar van koper, maar ik heb me laten vertellen dat het een originele stadssleutel is."
Richard Marchand, voorzitter van De Marktzotten was verguld met de sleutel. "Gouda zal altijd Pijpenburg zijn

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties