Foto:

FF Tussendoor - Mirjam, bedankt!

'Ik heb nog nooit in jouw column gestaan,' zei onze tijdelijke burgermoeder tijdens een persoonlijk gesprek. Of ze daar nu blij mee was of niet, het klonk in ieder geval als een opluchting. Maar het kan nog, ze is nog niet weg. Dus komt onze waarnemend burgemeester Mirjam Salet op de valreep toch nog even aan de beurt. Het kan verkeren.

Nu heb ik best wel wat burgemeesters 'versleten' in de afgelopen jaren. Natuurlijk is het volstrekt onbelangrijk om als burgemeester een goede verstandhouding te hebben met de lokale media. Tenslotte ben je aangesteld om de stad goed te besturen en niet om La Peters en andere collegae te 'pleasen'. Maar het is wel prettig als je samen door één deur kunt. Dat lukte met de ene burgervader beter dan met de andere, maar dat lag waarschijnlijk grotendeels aan mijn eigenzinnige karakter.

Wat een verrassing was het toen Gouda begin dit jaar voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke burgemeester kreeg. En nota bene in het jaar dat we 100 jaar Vrouwenkiesrecht vieren. Het heeft zo moeten zijn. Met mij keken meerdere Gouwenaars oplettend naar deze vreemdeling uit Spijkenisse. Zou ze opgewassen zijn tegen het haantjesgedrag van sommige raadsleden. En zou het haar lukken om alle kikkers in de kruiwagen te houden?

Al heel snel werd mij duidelijk dat Mirjam een burgemeester van een heel ander kaliber is. Hoewel klein van stuk, liet zij vanaf dag één de Goudse kaas niet van haar brood eten. Je kon merken dat dit een vrouw met jarenlange bestuurservaring was. Ze liet zich niet gek maken door de autobranden en andere incidenten, die op haar pad kwamen. Althans niet zichtbaar. Integendeel zelfs, Mirjam had de gave om rust te creeëren tijdens deze chaotische periode en vol zelfvertrouwen het gesprek aan te gaan. Met de nodige flair zette ze raadsleden, die de grens van het betamelijke overschreden, op hun nummer. Zelfs de grootste schreeuwer deed er het zwijgen toe. Briljant vond ik dat.

Ik weet, de wet schrijft anders voor, maar van mij had Mirjam best nog wat langer mogen blijven. Ik had haar het optreden tijdens Kaarsjesavond, vanaf een kratje op het bordes, graag gegund. Niet dat onze Pieter niet welkom is. Maar als bedankje zou het wel attent zijn. (Zou er misschien plek voor twee zijn op het kratje?) Hoe dan ook zeg ik, Mirjam, bedankt!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden