Foto:

24 uurs bakactie voor dolfijntherapie

Door Marianka Peters

Gouda - Na het overweldigende succes in 2017 gaat papa Jelle Bos weer 24 uur lang pannenkoeken bakken om geld in te zamelen voor een dolfijntherapie voor dochter Ive. Dat dolfijntherapie positieve effecten heeft op de ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking, is bekend. Maar deze therapie is kostbaar. Om de vervolgtherapie voor Ive mogelijk te maken gaat de actie op herhaling. Op vrijdag 8 november klokslag 9.00 uur gaat het eerste beslag in de pannen. Pannenkoeken kunnen vooraf besteld worden via dolfijnenactie@hotmail.com en kosten één euro per stuk.

In november 2017 stond Gouwenaar Jelle Bos ook al 24 uur achtereen pannenkoeken te bakken. En met succes, de 15.000 euro die nodig was voor de reis en dolfijntherapie was binnen no time binnen, waardoor het gezin een jaar eerder dan gepland richting Curacao vloog voor de therapie. "De ondersteunende therapie met dolfijnen, die we hebben mogen volgen met Ive, heeft haar en ons zoveel gebracht, dat we in februari wederom deze therapie gaan volgen," vertelt Jelle. "Omdat veel mensen vragen of we dan ook weer pannenkoeken gaan bakken, hebben we besloten ook dat succes te herhalen op 8 en 9 november."

Ive (9) heeft het 18p-tetrasomie syndroom, een zeldzame erfelijke aandoening, waarbij een stukje van chromosomen 18 twee keer zoveel als normaal aanwezig is. "Omdat dit syndroom in de familie zit, is mijn vrouw Germa al vroegtijdig getest. We wisten bij de 20-weken echo al dat Ive dit syndroom heeft," vertelt Jelle. Ive is een vrolijk meisje en volgens Jelle een echte kwebbelaar. "Ze kan lopen en praat honderduit alleen versta je er niets van. Dat is vooral frustrerend voor haar. Omdat ze niet wordt begrepen, uit zich dit in boosheid en driftbuien. Wij kunnen nog wel enigszins inschatten wat ze wil en ook de spraakcomputer helpt daarbij. Daar kan ze goed mee overweg."

Door therapie waarbij een dolfijn wordt ingezet, groeien kinderen in hun zelfvertrouwen. Van daaruit zijn er allerlei ontwikkelingen mogelijk: motorisch, verbaal, sociaal-emotioneel. De dolfijntherapie wordt gegeven in Eilat, Turkije en Curacao. De voorkeur gaat weer uit naar Curacao, omdat daar Nederlands sprekende therapeuten zijn. "Dat is voor de communicatie natuurlijk belangrijk." De dolfijntherapie voor Ive duurt twee weken. Voor de ouders en broer Juss (10) in de tussentijd geen strandvakantie, het hele gezin volgt een intensief programma met workshops.
De dolfijntherapie duurt twee weken en kost 7.500 euro. Tel daarbij de reis- en verblijfkosten op en je komt al snel op minimaal 12.000 euro. "Alle beetjes helpen, maar de grootste actie gaat volgende week vrijdag beginnen. Dan ga ik 24 uur non-stop pannenkoeken bakken," vertelt Jelle enthousiast. "Van vrijdag 8 november 11.00 uur tot zaterdag 9 november 11.00 uur kunnen mensen bij ons thuis pannenkoeken voor één euro per stuk halen. Mensen kunnen van tevoren bestellen, maar ook spontaan langskomen om pannenkoeken te kopen. Voor de deur staat een partytent waar de pannenkoeken kunnen worden opgehaald voor één euro per stuk." Het adres is: Helenahoeve 28. Ga voor bestellingen en meer informatie naar de facebookpagina 'Dolfijnen Therapie voor Ive.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden