Helga Cuijpers (Pro Rail) wethouder Hilde Niezen, Magdalena Piotrowska (NS) en gedeputeerde Floor Vermeulen praten na het officiële startsein nog wat na. Foto: Marianka Peters
Helga Cuijpers (Pro Rail) wethouder Hilde Niezen, Magdalena Piotrowska (NS) en gedeputeerde Floor Vermeulen praten na het officiële startsein nog wat na. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Aanpak Zuidelijk Stationsgebied van start

Door Marianka Peters

Gouda - Twee fietsenstallingen, een nieuw busstation en een renovatie van het NS-station. Afgelopen week hebben de gemeente Gouda, Provincie Zuid-Holland, ProRail en NS gezamenlijk het startsein gegeve voor de aanpak van het Zuidelijk Stationsgebied.

De komende jaren wordt gewerkt aan de herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied, dat een ware metamorfose krijgt en het visitekaartje van Gouda moet gaan worden. De openbare ruimte wordt groener en duurzamer. De fietsen verdwijnen van het voorplein en krijgen ruimte in twee nieuwe fietsenstallingen, afgestemd op de verschillende fietsroutes van en naar het station. Samen met de bestaande kelderstalling is er ruimte voor in totaal 3150 fietsen. Verder komt er een nieuw busstation, verbouwing en renovatie van het NS-station, meer ruimte voor fietsers en openbaar vervoer, verbreding van trottoirs, goede looproute naar de binnenstad en een groene en duurzame inrichting. De stationshal wordt verbouwd en beter verbonden met het plein. Het NS-station krijgt een nieuwe opzet met meer comfort en overzicht voor de reiziger. Ook het busstation wordt geheel vernieuwd met meer voorzieningen en comfort voor de reizigers.

Er komt een extra waterberging onder het nieuwe busstation. Dit moet een einde maken aan de wateroverlast op het Stationsplein en Vredebest bij hoosbuien. Deze maatregel in het kader van duurzaamheid brengt wel extra kosten met zich mee, die worden begroot op 280.000 euro. De buitenruimte tussen het Van Bergen IJzendoornpark en het Kleiwegplein wordt opnieuw ingericht met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Verder wordt het gebied autoluw gemaakt. Door de nieuwe bestrating en een mooie groene looproute naar de binnenstad is het Zuidelijk Stationsgebied de verbindende schakel tussen het stationsgebied en de historische binnenstad. Allereerst wordt begonnen met de aanleg van tijdelijke bushaltes voor de Goudse verzekeringen en voor het station. Dat betekent dat de taxistandplaatsen voor het station tijdelijk zijn verplaatst naar de Burgemeester Jamessingel, bij de bioscoop. De bebording in de stationstunnel is hiervoor aangepast.
Voordat de nieuwe fietsenstallingen gebouwd kunnen worden, zijn aanpassingen nodig aan het spoor. Deze aanpassingen worden gelijk uitgevoerd met geplande spoorwerkzaamheden in Gouda, van 25 tot en met 27 oktober 2019. "Het hele plan wordt als het ware opgeknipt, te beginnen bij de fietsenstaling. Als deze klaar is, kunnen ook alle fietsen, die nu voor het stationsgebouw staan, weg, waarna het stationsplein met busstation aan de beurt is," aldus wethouder Hilde Niezen. Zij verwacht dat reizigers goed gebruik zullen maken van de fietsenstalling. ,,De stalling wordt zo aantrekkelijk dat mensen er hun fiets graag neerzetten."


Het stationsgebouw wordt vooral van binnen opgeknapt, zodat het gebouw meer uitstraling krijgt en een betere verbinding krijgt met het plein. Deze werkzaamheden vallen onder verantwoordelijkheid van ProRail en NS. Voor de stationshal wordt ruimte vrijgehouden voor een kunstwerk. Verder komen er verspreid over het plein bloem- en plantenbakken met een brede rand, die als bankje gebruikt kunnen worden.
Magdalena Piotrowska, regiodirecteur Zuid van de NS, wijst op het belang van het Goudse station. ,,Gouda is een belangrijk station. Dagelijks checken hier 24.000 mensen in en uit. In de spits vertrekt hier iedere twee minuten een trein naar steden in de Randstad. De toegang van het station wordt nu geblokkeerd door fietsen. Dat willen we niet meer." Het vernieuwde stationsgebied moet in 2022 klaar zijn.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden