Collage van de B&B in de monumentale watertoren tijdens de opening met een doorkijkje naar de nok en lounge. Foto's: Marianka Peters
Collage van de B&B in de monumentale watertoren tijdens de opening met een doorkijkje naar de nok en lounge. Foto's: Marianka Peters (Foto: )

Logeren in een 'droomraket'

Door Marianka Peters

Gouda - De Goudse stadsdichter Pieter Stroop van Renen noemt het een droomraket, anderen noemen het de Toren van de Plazuid. Welke naam de monumentale toren ook meekrijgt, met een afmeting van 2,40 x 2,40 meter is het het kleinste, maar tegelijkertijd, het meest bijzondere Bed & Breakfast van Nederland.

De voormalige watertoren aan de Vest, het enige zichtbare dat is overgebleven van de voormalige Plateelfabriek Zuid Holland, heeft een nieuwe bestemming als luxe bed en breakfast. Afgelopen zaterdag verrichte wethouder Rogier Tetteroo de opening.
Logeren in een drie verdiepingen tellend gebouw van nauwelijks 2,5 bij 2,5 meter, maar toch van alle gemakken is voorzien. Dat is de uitdaging die het Goudse stel Carla Goedhart en Mike Heerkens vol overtuiging zijn aangegaan. Het bijzondere is dat de bed en breakfast verticaal wordt opgetrokken in de bijna 17-meter hoge toren en heeft een totale oppervlakte van 23 m2. Op de begane grond is een kitchenette, cv, douche en sanitair. Via de robuuste wenteltrap komt men op de eerste verdieping, smaakvol ingericht met een lounchebank met tv. Van hieruit heeft men tevens toegang tot het ruime balkon. Helemaal bovenin bevindt zich de slaapkamer, met een riant bed dat tussen de muren is geklemd. Het geheel is industrieel ingericht, passend bij de oorspronkelijke functie van de toren.
In de volksmond staat de toren ook wel bekend als slangentoren, waar vroeger brandweerslangen werden gedroogd, maar de werkelijke functie was een watertoren. De toren werd tussen 1920 en 1923 samen met een ketelhuis midden op het fabrieksterrein van Plateelfabriek Zuid Holland gebouwd en had als functie de druk op de waterleiding te verhogen. De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als zeldzaam onderdeel van een fabriekscomplex en daardoor aangemerkt als Rijksmonument.
Er is plek voor twee personen en je moet goed ter been zijn. Een overnachting gaat tussen de 145 en 160 euro kosten.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden