'Zwembad gaat ons veel geld kosten'


Het zwembad, verscholen tussen de Bleulandflats heeft ook een belangrijke sociale functie als ontmoetingsplek. Foto: Marianka Peters
Het zwembad, verscholen tussen de Bleulandflats heeft ook een belangrijke sociale functie als ontmoetingsplek. Foto: Marianka Peters (Foto: )

'Zwembad gaat ons veel geld kosten'

Gouda - De ene bewoner maakt veel gebruik van het zwembad, de andere bewoner wil van de onderhoudskosten en dus van het zwembad af. Linksom of rechtsom, het zwembad treft alle bewoners van de Bleulandflats in de portemonnee.

Door Marianka Peters

Al jaren wordt er over het voortbestaan van het zwembad, dat verscholen ligt tussen Bleulandflat 2 en 3, gesproken. Alle flatbewoners betalen mee aan het onderhoud, 11 euro per maand, of ze nu gebruik maken van het zwembad of niet. De grond is eigendom van de gemeente Gouda, die dit in erfpacht heeft gegeven aan de Vve's van de Bleulandflats, vertegenwoordigd in Stichting Beheer Zwembad Bleuland.

In 2023 loopt de erfpacht af en dat is ook het moment dat de gemeente van de erfpacht af wil, volgens de bewoners. "De gemeente heeft ons de grond zo'n 10 jaar geleden al aangeboden voor 67.000 euro maar dat is destijds afgeketst door Van 't Hof, zonder overleg met de bewoners. Nu ligt er weer een bod van de gemeente van 80.000 euro," stelt Riet Mul, bestuurslid van de Vve Bleulandflat 2 en frequent gebruiker van het zwembad. "Dat is eigenlijk een cadeautje, want omgerekend is dat slechts 80 euro per m2." Toch weet Riet dat niet iedereen het behoud van het zwembad omarmd. "Mensen die er geen gebruik van maken, kan het niet schelen en willen het zwembad weg hebben. Maar voor vele anderen heeft het zwembad vooral een sociale functie en is het een fijne ontmoetingsplek."

Er is dus al jaren een grote verdeeldheid onder de 320 flatbewoners, terwijl de tijd begint te dringen. Bovendien zit er nog een addertje onder het gras, want als de meerderheid van de bewoners besluit om het zwembad 'op te doeken', dient het terrein in de oorspronkelijke staat te worden teruggebracht. "Dan moet het zwembad op onze kosten worden gesloopt. Eind augustus hebben we hiervoor een offerte ontvangen, waarvan het totaalbedrag tussen de 90.000 - 120.000 euro bedraagt. Hoe je het went of keert, het zwembad gaat de bewoners geld kosten."

In een reactie stelt de woordvoerster van de gemeente: "In 2015 is het bloot eigendom te koop aangeboden aan de BV Zwembad Bleuland (VvE Bleulandweg I, VvE Bleulandweg II, VvE Dreef en Hevaza Vastgoed BV). Vervolgens is hier door de BV niet op teruggekomen en is de verkoop niet geëffectueerd. Er is daarna enkele malen gevraagd naar de stand van zaken bij de beheermaatschappij Van 't Hof Rijnland. Laatste bericht dateert van 17 augustus 2015 waarin wordt medegedeeld dat Hevaza Vastgoed nog geen uitsluitsel heeft gegeven of zij willen meedoen. Als zij het bloot eigendom niet willen kopen, kan wat ons betreft de erfpacht gewoon worden verlengd." Toch is Riet er niet geheel gerust op. "Ik blijf voorstander van de grond te kopen. Dat voorkomt waardeverminderiing van de flats bij verkoop. Je hebt de toekomst van het zwembad volledig in eigen hand. We gaan binnenkort weer in overleg met de andere Vve's."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden