Sinds Gouda bij Kaarslicht naar de vrijdag is verhuisd, worden er steeds meer activiteiten rondom het ontsteken van de kerstboom georganiseerd. Foto: Marianka Peters
Sinds Gouda bij Kaarslicht naar de vrijdag is verhuisd, worden er steeds meer activiteiten rondom het ontsteken van de kerstboom georganiseerd. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Kaarsjesavond 2019: Kunstmarkt, muziek en pop-up restaurant in de Gouwekerk

Gouda - Een kunstmarkt met pop-up restaurant in de Gouwekerk, een jongerenprogramma in de Goudse schouwburg en een extra Gastvrije route langs hofjes en buurtjes in de Goudse binnenstad. De 64e Gouda bij Kaarslicht is dit jaar nog verder uitgebreid.

Door Marianka Peters

Afgelopen zaterdagavond vond de eerste sponsorbijeenkomst van Gouda's grootste evenement plaats, waar alvast een tipje van de sluier van Kaarsjesavond op vrijdag 13 december werd opgelicht. Sinds het jaarlijkse evenement Gouda bij Kaarslicht is verhuisd naar de vrijdag, worden er rondom het ontsteken van de kerstboom steeds meer activiteiten georganiseerd. De Goudse schouwburg is de hele dag beschikbaar gesteld. Gedurende de gehele dag zullen hier activiteiten voor jongeren plaatsvinden, die 's avonds worden afgesloten met een extra editie van Cool Talent. Bezoekers ouder dan 30 jaar komen er niet in! Binnenkort wordt het schouwburgprogramma bekend gemaakt. De Gouwekerk doet ook weer mee dit jaar, niet met een ijsbaan, maar met een kunstmarkt en klassieke muziek. Zo'n twintig kunstenaars van de Firma van Drie tonen hier hun wer, van schilderijen tot sieraden. In de nisjes van de kerk zullen kleine kamerorkestjes klassieke muziek spelen. In het midden van de kerk wordt een pop-up restaurant van Brunel ingericht.
Voor het eerst werd vorig jaar een reeks wandelroutes gelanceerd, van een Kunst- en Dichtersroute, Koren- en Muziekroute tot een jongerenroute. Dit jaar komt daar de Gastvrije route bij. Deze wandelroute loopt via kleine hofjes een buurtjes in de binnenstad. "Bewoners stellen zelf hun hofje of buurtje open voor het publiek, zoals de Clarissenhof samen met de buurt rond de Vrouwentoren, de Looierssteeg, Vroesenhof en Vismarkt en Vissteeg," stelde Maartje Vingerling van Stichting bij Kaarslicht. Door de gekleurde routes vind je in één oogopslag datgene waar je interesse naar uitgaat. Eerder dit jaar is in de Goudse gemeenteraad een motie aangenomen dat de gemeente geen subsidie meer verstrekt aan evenementen waarbij dieren ter vermaak worden ingezet. Boer Makelaardij heeft toegezegd om de levende kerststal te sponsoren. De levende kerststal komt dus weer terug, compleet met ezel.

Naast hoofdsponsor Rabobank heeft ook Zorgpartners Midden Holland zich verbonden met Gouda bij Kaarslicht. "Wij sponsoren de live-uitzending van TV West, zodat alle bewoners in onze zorginstellingen dit evenement 'live' kunnen meebeleven," vertelt Bernadette Kolmer van Zorgpartners. "Alle bewoners krijgen een placemat met de liederen die worden gezongen op de Markt, zodat de bewoners kunnen meezingen. We maken er op iedere locatie een feestje van."
De voorbereidingen voor Gouda's belangrijkste evenement zijn inmiddels in volle gang. Zoals ieder jaar zijn er al vanaf circa 14.00 uur overal in de stad optredens en is het genieten van theater, cultuur, muziek en heel veel oerHollandse gezelligheid in dé evenementenstad van 2019.
Vorige maand werd al bekend gemaakt dat de Goudse zangeres Elise Mannah de 64e Kaarsjesavond muzikaal zal opluisteren. Vorig jaar maakte Elise op veel mensen een onuitwisbare indruk met haar prachtige stem tijdens de viering op Roze Zaterdag in de Sint Janskerk. Veel Gouwenaars zijn bekend met deze Goudse nachtegaal, want Elise verzorgt ook al jaren de zang bij een inmiddels andere traditie, het paasontbijt op Tweede Paasdag.

Het volledige programma is vanaf medio november te vinden op www.goudabijkaarslicht.nl.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties