FF Tussendoor - Oranjeziekte


Foto:

FF Tussendoor - Oranjeziekte

Nadat een paar jaar geleden een ballonnenverbod van kracht werd, is Koningsdag nooit meer zo feestelijk gestart als jaren daarvoor. Het Oranjecomité deed zijn best, maar voor een danslesje loopt Gouda echt niet warm. Laat staan dat Gouwenaars hiervoor vroeg uit bed komen op hun vrije dag.

Een paar jaar geleden ging een nieuw en redelijk verjongd Oranjecomité vol energie aan de slag om van Koningsdag weer een écht Oranjefeest te maken. Fietsversieren moest het helemaal gaan worden. Op zich een leuk alternatief, maar het haalt het niet bij de traditionele ballonnenwedstrijd. Maar net als Zwarte Piet en dieren in het circus komt die tijd niet meer terug.

En nu is het hommeles binnen het Oranjecomité. Verschil van inzicht en een andere verdeling van de subsidie voor volksfeesten heeft de voorzitter doen besluiten de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

De eerste scheurtjes ontstonden vorig jaar eigenlijk al, toen Koningsdag tijdens de warenmarkt werd gevierd. Volgens het veiligheidsplan was het Oranjecomité verantwoordelijk voor de algehele veiligheid op die dag, dus ook voor de warenmarkt. Natuurlijk wilden de vrijwilligers niet opdraaien voor een mogelijke stuurfout van een marktkoopman die een springkussen aan gort zou rijden. Overigens heeft de gemeente schriftelijk spijt betuigt voor haar halsstarrige houding van vorig jaar. Het Oranjecomité mag dan zijn gelijk hebben gekregen, maar staat volgend jaar waarschijnlijk met lege handen. Want als er subsidiegeld voor het oprapen ligt, zijn andere organisaties er als de kippen bij om uit de ruif mee te eten.

Voor onze nieuwe burgemeester, tevens voorzitter van de Landelijke Oranjeverenigingen, een eerste uitdaging om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Gouda zonder viering van Koningsdag, dat kan toch niet?

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden