Na afloop van zijn betoog nam Lodewijk Asscher ruim de tijd voor een persoonlijk gesprek tijdens het signeren. Foto: Marianka Peters
Na afloop van zijn betoog nam Lodewijk Asscher ruim de tijd voor een persoonlijk gesprek tijdens het signeren. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Lodewijk Asscher verrast vriend en vijand

Door Marianka Peters

Gouda - Met zijn biografie, waarin hij naast politieke ook persoonlijke ervaringen beschrijft, heeft Lodewijk Asscher, partijleider van de PvdA, vriend en vijand weten te verrassen. Maandagavond was hij te gast bij Boekhandel Verkaaik, voor de promotie van zijn boek 'Opstaan in het Lloyd hotel'.

Om te voorkomen dat de boekpresentatie een partjbijeenkomst van de PvdA zou gaan lijken, was Gouwenaar Peter Noordhoek, actief binnen het CDA, gevraagd om Asscher aan de tand te voelen. En Noordhoek deed dat met verve voor een volle zaal geïnteresseerden. "Je eigen verhaal opschrijven, maakt je ook kwetsbaar," concludeerde Noordhoek. Waarop Asscher hem direct van repliek diende. "Ik was al kwetsbaar, want ik had de verkiezingen verloren. Dan kun je twee dingen doen, of opstappen of weer opkrabbelen en doorgaan. Ik heb voor het laatste gekozen, en ik wilde mijn verhaal in mijn eigen woorden vertellen. Van hoe het was om te besturen in crisistijd, hoe ik de campagne heb beleefd, over het verlies van 29 zetels, een absoluut wereldrecord. Maar als je het verhaal dan zo persoonlijk maakt, hoort daar ook de ziekte van mijn vader bij. Over hoe ik dit heb ervaren midden in campagnetijd!"

Asscher (45), een selfmade politicus, spraakmakend wethouder van Amsterdam, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vicepremier en partijleider van de PvdA. Hij heeft alles meegemaakt in de politiek, van een glorieuze opkomst tot boegbeeld van zijn partij tot het dramatische verlies bij de laatste verkiezingen. In 'Opstaan in het Lloyd Hotel' schrijft Lodewijk Asscher openhartig over zijn persoonlijke en politieke ervaringen. "Ook over zaken die niet goed zijn gegaan en de fouten die ik heb gemaakt. Daardoor is het boek veel persoonlijker geworden dan ik vooraf had bedacht," geeft Asscher toe. Door zijn relatie met zijn vader zo nauwkeurig te beschrijven, wordt het boek wel heel herkenbaar voor de lezer. Immers, iedereen moet op een gegeven moment afscheid nemen van een dierbare. In zijn betoog vertelt Asscher over zijn vader, van Joodse afkomst, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geboren en als peuter werd overgebracht naar de Hollandse Schouwburg. Van daaruit is hij in een afvalemmer weggesmokkeld naar een onderduikadres. "De hereniging met zijn ouders na de oorlog heeft een grote impact gehad. Hij had een angstgevoel overgehouden en bleef liever op de achtergrond."

Asscher schetst de dilemma's waar hij tegenaan loopt en verbindt deze aan de drijfveren die hem tot een van de meest bevlogen politici van Nederland hebben gemaakt.
In ieder hoofdstuk komen politiek en privé samen. "Het boek heeft mij heel veel tijd en energie gekost, maar ik vond het mooi om te proberen die beelden te vermengen, tenslotte maak je dat in het dagelijks leven ook mee."
Hij doelt daarmee op de dramatische nederlaag van de laatste verkiezingen. waarop hij gesprekken heeft gevoerd met andere politici, die ook wel eens zo'n 'dreun' hebben meegemaakt. "Die gesprekken met onder meer Buma, Pechthold en Rutte, staan ook beschreven in het boek en hebben mij geholpen bij het relativeren."

Na afloop van zijn betoog nam Asscher ruim de tijd om in gesprek te gaan met zijn toehoorders. Uiteraard gevolgd door een signeersessie van zijn biografie 'Opstaan in het Lloyd hotel'. De titel van de biografie refereert aan het Lloyd hotel in Amsterdam, dat voor Lodewijk Asscher een uitvalsbasis was, als hij niet in Den Haag verbleef. Het boek 'Opstaan in het Lloyd hotel' is nu te koop, onder meer bij Boekhandel Verkaaik aan de Lange Tiendeweg.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden