Pieter Verhoeve (l) samen met Milo Schoenmaker (r) tijdens de aftrap van de regionale samenwerking in het kader van Oude Hollandsche Waterlinie. Foto: Marianka Peters
Pieter Verhoeve (l) samen met Milo Schoenmaker (r) tijdens de aftrap van de regionale samenwerking in het kader van Oude Hollandsche Waterlinie. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Kennismaking met Pieter Verhoeve

Door Marianka Peters

Gouda - Pieter Verhoeve, nu nog burgemeester van Oudewater, is door de Goudse gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van onze kaasstad. Omdat de ministerraad zich nog moet uitspreken over de voordracht, kan Verhoeve nog niet inhoudelijk ingaan op zijn nieuwe functie. Wel geeft hij toe altijd een oogje te hebben gehad op Gouda.

"Gouda is een stad om je hart aan te verliezen," vertelt Verhoeve (38) openhartig. "Toen ik als zeventienjarige op mijn brommertje naar de Driestar reed om mijn propedeuse te halen, had ik nooit kunnen bevroeden dat ik exact 20 jaar later zou terugkomen als burgemeester van Gouda." Toch is Verhoeve niet over één nacht ijs gegaan, toen de vacature gepubliceerd werd. "Integendeel, voordat ik ging solliciteren heb ik een aantal voorbereidende gesprekken gehad met betrokken personen, zodat ik een goede afweging kon maken. Gouda is immers van een hele andere categorie dan Oudewater."
Verhoeve en echtgenote Marja komen beiden uit een gezin met negen kinderen en hebben samen vier dochters, Anne-Lotte (14), Emmelyne (12) Charlène (over enkele dagen 7) en de bijna driejarige Eloïse. Het burgermeesterschap in Gouda heeft een grote impact op zijn gezin. "Inderdaad, de komende periode komt er op ons gezin veel af. Allereerst de installatie tot burgemeester, die al heel snel komt, daarnaast verwachten wij in december onze vijfde dochter," zegt Verhoeve trots. "De meiden vinden het overigens geweldig om te verhuizen naar de stad waar ze nu hun cadeautjes kopen."


Verhoeve kent Gouda goed, niet alleen uit zijn studententijd, ook vanuit de regionale samenwerking, onder meer met het project de Oudhollandsche Waterlinie, Rampjaar 1272, waarvoor twee jaar geleden de aftrap werd gegeven in het Goudse stadhuis. "Wij hebben ons als gezin volkomen opgenomen gevoeld in de gemeenschap van Oudewater. Maar Gouda is een stad om van te dromen. Als je op een terrasje zit en je hoort het carillon van het stadhuis spelen, dan doet dat wat met je," aldus Verhoeve. "Oudewater is een prachtige gemeente, waar ik met heel veel plezier heb mogen werken en waar wij ons als gezin zeer opgenomen hebben gevoeld in de gemeenschap. Maar Gouda is toch van een andere categorie." In Oudewater is het nieuws rond het vertrek van Verhoeve ingeslagen als een bom.


De bewoners gunnen Verhoeve zijn nieuwe stap in zijn carrière, al hadden ze deze nog niet zo snel verwacht. "Ik ben natuurlijk heel jong burgemeester in Oudewater geworden, dus was het besef er wel, dat ik op een gegeven moment de overstap zou maken naar een grotere gemeente. Ik zit er dubbel in. Je verlangt naar wat er komt en verliest wat er is en dan is het lastig om niets te mogen zeggen. In Oudewater heb ik mooie momenten meegemaakt, zoals het bezoek van de Koning tijdens 750 jaar Stad, de Tour de France, maar ook vervelende dingen zoals de vogelgriep. De laatste tijd hebben we te maken met niet-natuurlijke overlijdens, dan moet je er ook zijn en deel je het verdriet met elkaar aan de keukentafel. Mijn eerste liefde was Oudewater, als Gouda niet voorbij was gekomen, was ik met liefde in Oudewater gebleven."

Gouda bij Kaarslicht is Pieter Verhoeve niet vreemd. Na jaren als gast aanwezig te zijn geweest, zal hij Kaarsjesavond voor het eerst vanaf het bordes meemaken. "Hier kijk ik erg naar uit! Ik wil een betrokken burgemeester zijn, die aanklampbaar en makkelijk benaderbaar is voor iedereen, ongeacht de achtergrond, dus voor alle Gouwenaars. Afgaande op alle reacties die ik heb ontvangen, voel ik me heel erg welkom en ik ga mij dan ook volledig inzetten voor de belangen van droomstad Gouda."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden