Het brandweerduikteam van Gouda bestaat een halve eeuw.
Het brandweerduikteam van Gouda bestaat een halve eeuw. (Foto: )

Brandweerduikteam 50 jaar actief

Van de redactie

Lang vrijwillig, nu profs

Het brandweerduikteam van Gouda viert deze maand haar 50-jarig bestaan. In september 1969, als de brandweerlieden van Brandweer Gouda na een opleiding van bijna een jaar slagen voor hun examen, is het een feit. Gouda beschikt als vierde korps in Nederland over een brandweerduikteam.

gouda - De Goudse brandweer startte in 1968 met het opleiden van brandweerduikers. De leerlingen waren leden van de Goudse brandweer en van Unilever-Emery. Zij hadden zich aangemeld voor deze zware opleiding. Tijdens deze opleiding werd de conditie van de leden flink op de proef gesteld. Ze doorliepen diverse onderdelen, gericht op zwemvaardigheden, het bevrijden en vervoeren van slachtoffers, zwemmen met lood, het onder tijdsdruk aankleden en uitrukken, maar ook de psychische gesteldheid werd beproefd en getraind.

Eerste hulpverlening

Een jaar later beschikte Brandweer Gouda over een eigen professioneel duikteam. Dat jaar kreeg het team diverse dienstverleningsverzoeken. Zo rukte het team op 7 december van dat jaar uit voor hun eerste hulpverlening. Het betrof een auto te water aan de Oranje Nassaulaan in Gouda. Een personenauto was in de sloot gereden, omdat de bestuurder in het schemerdonker dacht dat het met ijs bedekte water langs de Graaf Willemsingel de rijweg was. De bestuurder, zijn vrouw en twee kinderen konden met hulp van omstanders heelhuids uit de auto klimmen. Hulp bleek overbodig.

24/7 inzetbaar

Tot 1999 waren alle Goudse duikers vrijwillig actief. Bij alarm kwamen zij vanaf huis toegesneld naar de kazerne aan de Nieuwehaven om uit te rukken. Vanaf 1999 tot op de dag van vandaag zijn de duikers in beroepsdienst. Dit betekent dat er 24 uur per dag, 7 dagen in de week, duikers op de kazerne aanwezig zijn en dat zij binnen anderhalve minuut richting het incident rijden. Diverse keren per jaar wordt het team gealarmeerd voor uiteenlopende meldingen. Duikinstructeur Mark Lamers: "Als duikteam trainen wij veel voor dat ene moment, om het verschil te maken tussen redding of berging."

Redding

Een prachtig voorbeeld hiervan is een recent waterongeval op de Westerkade in Gouda. Op zaterdagmiddag 23 maart raakte een auto met drie inzittenden op zijn kop te water. De Goudse ploeg was razendsnel aanwezig. Er bleek nog één persoon onderwater bekneld te zitten. Met veel moeite werd het slachtoffer na enige tijd met succes uit het voertuig bevrijd

De klassieke brandweerduiker is een zeldzaamheid geworden in Nederland. Het aantal duikteams binnen Nederlandse brandweerkorpsen is in minder dan vijftien jaar gehalveerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden