Namens Edukans helpt Gouwenaar Rienk Jan van der Woude het onderwijs in Ghana naar een hoger niveau. Foto: Marianka Peters
Namens Edukans helpt Gouwenaar Rienk Jan van der Woude het onderwijs in Ghana naar een hoger niveau. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Gouwenaar helpt onderwijs in Ghana naar hoger niveau

Stichting Edukans

Na zich ruim 30 jaar als docent inburgering in Gouda te hebben ingezet, zet Rienk Jan van der Woude zijn kennis en ervaring in om het onderwijs in Ghana naar een hoger niveau te tillen.

Door Marianka Peters

Gouda - Volgende week vertrekt Gouwenaar Rienk Jan namens stichting Edukans naar Ho in het Ghanese Voltagebied voor een tweewekelijkse training aan docenten in het voortgezet onderwijs. Het is de derde keer dat een groep Nederlandse docenten namens Edukans naar Ghana afreist. "Ik zag een promotiefilmpje van Stichting Edukans, die zich inzet voor beter onderwijs in ontwikkelingslanden," vertelt hij. "Daarin werd een oproep gedaan voor docenten, die voor een bepaalde periode in Ghana mee willen werken aan het project World Teacher. Ik ben bijna 60 en nog gezond, dus zolang ik het kan, wil ik me graag inzettten voor beter onderwijs." HIj besloot zich aan te melden en ook al heeft Rienk Jan geen PABO-achtergrond, zijn ruime kennis en ervaring als docent inburgering waren voor Edukans voldoende reden hem toe te laten. "We zijn met een groep van 35 docenten, waarvan de meeste een PABO-achtergrond hebben. We worden verdeeld over vijf scholen in de omgeving van Ho in het Voltagebied. Ons groepje gaat naar een Junior Highschool voor jongeren van 12-17 jaar. We gaan workshops geven aan docenten over vernieuwend onderwijs, waaronder spelend leren en in kleine groepjes werken. Tenslotte zetten we een lesplan op." Het is overigens niet de eerste keer dat Rienk Jan zijn kennis inzet buiten Nederland. "Ik heb via het ID College al eens deelgenomen aan een docentenuitwisseling in Boston en in 2012 ben ik in Moldavië geweest voor een soortgelijk project." Rienk Jan heeft een paar hectische jaren achter de rug, met name door de enorme stroom asielzoekers die een inburgeringscursus moesten volgen. Sinds kort is hij werkzaam bij NL Educatie, dat onlangs het tienjarig jubileum vierde. De reis- en verblijfkosten moet Rienk Jan zelf financieren. Omdat het hele programma niet kostendekkend is en vanuit de overheid geen geld is voor vernieuwend onderwijs, moet er via fondsenwerving minimaal duizend euro per deelnemer worden ingezameld. "Ik heb behoorlijk veel steun, want de teller staat inmiddels op 725 euro. Maar meer steun is natuurlijk welkom."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden