Huibert van Rossum van het CDA.
Huibert van Rossum van het CDA. (Foto: )

Afvalstoffenheffing 45 euro hoger

Van de redactie

CDA onaangenaam verrast

Deze week werd duidelijk dat de afvalstoffenheffing in Gouda met zo'n 45 euro gaat stijgen. Fractievoorzitter Huibert van Rossum van het CDA is onaangenaam verrast.

gouda - "Ons is voorgespiegeld dat afval steeds meer als grondstof zou worden ingezet. Dit zou dan zowel in de portemonnee van de Gouwenaars als voor de duurzaamheid positief bijdragen. Nu blijkt dat toch niet zo te zijn. CDA Gouda wil daarom onderzoek naar waar voor Gouda de kosten zitten. Zitten die kosten bij het ophalen of bij het verwerken? Gaat het gescheiden afval (plastic en dergelijke) toch in de verbrandingsoven? Het onderzoek moet duidelijk maken hoe kosten zijn te verminderen voor de Gouwenaars. Hierbij moet gekeken worden naar innovatie, efficiëntie en betaalbaarheid door de manier van inzamelen en verwerken van afval. CDA Gouda zal de wethouder oproepen dit op te helderen en de gemeenteraad hierover te informeren zodat afval scheiden echt kan lonen."

Ook VVD boos

Niet verrast, wel boos. Zo kan de gemoedstoestand van Ronald Verkuijl van de VVD worden omschreven. "Helaas niet verrast, mag ik wel zeggen. Er blijkt sprake te zijn van twee verhogingen van de afvalstoffenheffing voor komend jaar. Enerzijds is er een verhoging vanwege het feit dat de kosten voor de verbranding van restafval toeneemt, anderzijds doordat eerdere fouten van het college, bijvoorbeeld de aanschaf van een GFT container die niet voldoet, moeten worden gerepareerd. Bij elkaar is die verhoging samen nagenoeg 50 euro per jaar. Wij gaan het college verschillende vragen stellen. Een ervan: haal alstublieft eindelijk het woord 'Loont' af van de slogan Afval Scheiden Loont. Wij hebben dat begin 2019 al voorgesteld en het wordt nu weer eens bevestigd."

De fractie van Verkuijl wil op korte termijn van het college weten of dat zich herkent in de berichtgeving rond de stijgende afvalstoffenheffing, eerder deze week. De liberalen vinden het belangrijk snel helderheid te verkrijgen.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden