Foto:

Column FF Tussendoor

Waarom die haast?

Knippen in de weg, eenrichtingsverkeer en onbereikbaarheid. Alsof de duivel het college op de hielen zit, wordt er haast gemaakt met het nieuwe verkeerscirculatieplan. Het verkeersplan roept voorlopig meer vragen op dan antwoorden en de eerste versie is alweer van de website afgehaald. Wat een amateurisme! En waarom moet een dergelijk plan dat zo'n impact heeft voor de hele stad, inclusief de investering van zo'n slordige 25 miljoen binnen een paar weken door de raad gejast worden?

Ik begrijp de ambitie van mindere uitstoot, een schonere lucht, bla, bla, bla. Maar is het ook niet belangrijk om onze stad leefbaar te houden? Alle varianten komen op mij over als geknutsel aan de keukentafel. Zo van, we strepen hier en daar wat weg, zetten er een paar knippen in en dan moet het wel goedkomen.


Herinner je je de zakpalen aan de Oost- en Westhaven nog? Ook vanachter een bureau bedacht. Euh, hoe zit dat met sluipverkeer? Nee hoor, dat doen Gouwenaars niet. Dat dacht je maar. Gouwenaars zijn namelijk heel vindingrijk. En toegegeven, ik was ook één van de velen die de sluiproute al snel had ontdekt. De Kuiperstraat kwam enorm onder druk te staan door het vele sluipverkeer, dat ingrijpen noodzakelijk was. Dat gebeurde overigens pas na een eeuwigheid en vastberadenheid van de bewoners, want ja, voordat je je misser toegeeft, moet je het wel zeker weten. Uiteindelijk bleken de zakpalen aan de Oost- en Westhaven de grootste en kostbaarste missers uit het hele zakpalenplan.

Zolang er geen fatsoenlijke 'ring' is om de stad, zoals in andere steden, kun je nog zoveel knippen en goocheltrucs bedenken, maar het blijft een houtje-touwtje oplossing, dus wordt het nooit wat. Voor zulke ingrijpende veranderingen, moet je niet over één nacht ijs gaan. Dat is pure verspilling van gemeenschapsgeld.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden