Autobrand aan de Tjalkwerf. Archieffoto: AS media
Autobrand aan de Tjalkwerf. Archieffoto: AS media (Foto: AS Media)

Drie verdachten brandstichting opgepakt

Door Marianka Peters

GOUDA - Deze week zijn drie jongens van 16 en 17 jaar aangehouden, op verdenking van betrokkenheid bij een groot aantal brandstichtingen, waarbij in de maanden mei en juni in totaal 25 auto's zij uitgebrand.

Een 16-jarige Gouwenaar werd dinsdag al aangehouden. Donderdag pakte de politie nog twee Gouwenaars van 16 en 17 jaar op. De 16-jarige verdachte die dinsdag is opgepakt, is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, net als de 17-jarige verdachte die donderdag werd aangehouden. Hun voorarrest is met twee weken verlengd. De andere 16-jarige Gouwenaar is weer vrij.

Deze zomer hield een reeks autobranden Gouda in zijn greep. Verspreid door de stad brandden tussen 3 mei en 25 mei in de nachtelijke uren in totaal 25 auto's uit. Om de autobranden een halt toe te roepen zette de politie een speciaal rechercheteam in en werd er 's nachts extra gesurveilleerd. Bovendien ging de politie preventief fouilleren om de pakkans van brandstichters te vergroten. Burgemeester Mirjam Salet had deze verregaande maatregel tot preventief fouilleren weloverwogen genomen. Gouwenaars die 's nachts op straat liepen, werden gecontroleerd op spullen waarmee brand kan worden gesticht, zoals brandbare vloeistoffen, lonten en aanmaakblokjes. Ook aanstekers, lucifers en gasaanstekers kregen de aandacht.
In Korte Akkeren en Bloemendaal Plaswijk, waar de meeste autobranden plaatsvonden, werden buurtwachten ingesteld, die 's nachts door de wijk liepen om de boel in de gaten te houden. Ook werd mobiel cameratoezicht ingezet. De mobiele camera's stonden op 'strategische' kruispunten bij de Burgemeester van Reenensingel, de Plaswijckweg en Ridder van Catweg. Beelden worden 24 uur per dag opgenomen, waarvan 16 uur per dag rechtstreeks bekeken.

Opvallend genoeg eindigde de nachtelijke brandstichtingen na 25 mei. Of het einde van de ramadan daar iets te maken heeft, is niet bekend. Maar het rechercheteam is onderminderd doorgegaan met het onderzoek, met als resultaat de aanhouding van drie jonge Gouwenaars afgelopen week. Hoe de politie de mogelijke daders op het spoor is gekomen, is niet bekend gemaakt.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden