De kickoff van De Nieuwe Wereld werd gevierd met een enorme taart. Foto: Marianka Peters
De kickoff van De Nieuwe Wereld werd gevierd met een enorme taart. Foto: Marianka Peters

De Nieuwe Wereld op Blokkerlocatie

Door Marianka Peters

Gouda - Met 67 spelers en productieteam is vanavond de kick-off gegeven voor een nieuwe grote productie van de Theaterbakkerheij, die in oktober 2020 zal worden uitgevoerd.

In navolging op de succesvolle spektakelstukken Titanic en Troje, verwacht schrijver en regisseur John de Heij dat De Nieuwe Wereld nog meer stof doet opwaaien. "Allereerst al door de bijzondere locatie," verklapt hij. "Het stuk wordt opgevoerd in het voormalige distributiecentrum van Blokker/Marskramer aan de Antwerpseweg. Daar hebben we de beschikking over een gigantische ruimte van 35 bij 18 meter en maar liefst 13 meter hoog. Dat is twee keer zo hoog als de sporthal in Haastrecht." 

De kennismakingsbijeenkomst van gisteren was bedoeld om elkaar beter te leren kennen. De cast kent vele bekende gezichten, die ook in Titanic en Troje speelden, maar ook een aantal nieuwe amateurspelers. Na twee grote producties, die zich in het verleden afspeelden, gaat de Theaterbakkerheij de toekomst in. De Nieuwe Wereld wordt volgens de Heij een experience met geuren en indrukken. "Het stuk speelt zich af in 2070. De bezoekers lopen via een gangenstelsel van 2020 naar het jaar 2070. Het wordt absoluut geen science fiction stuk, maar wel één met een duidelijke boodschap," benadrukt hij. En die boodschap is afkomstig van de astronaut Wubbo Ockels, die op zijn sterfbed sprak dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. Die speech loopt als een rode draad door het stuk. "Maar het gaat ook om liefde, macht en intriges. Het is weliswaar een actueel thema, niet moralistisch, maar wel iets dat de bezoekers aan het denken zet." 

Het is 2070, de aarde is moe en het klimaat is in de war. Er is een planeet ontdekt, waar zich vruchtbare grondstoffen zouden bevinden, die nodig zijn om de aarde te redden. Maar er is geen geld om een bemande vlucht naar die planeet te sturen. Toch lukt het om de planeet te bereiken, waar de aardse mens lijnrecht in de ogen van andere wezens kijkt. "Dankzij de enorme beschikbare ruimte is het mogelijk om met voertuigen en misschien met vliegende objecten te werken." De Heij heeft het stuk geschreven, evenals de muziek. "We hebben dezelfde fantastische band als met Troje, en natuurlijk zitten er weer special effects in, die weer gecreeërd worden door grafisch ontwerper Vasilis Strompolakos, die deze ook voor Troje maakte. Maar verder is het spektakelstuk met niets te vergelijken." Voor de twee hoofdrollen wil de Heij professionals aantrekken. De eerste gesprekken zijn inmiddels gevoerd, binnenkort worden de namen bekend gemaakt. 

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Meest gelezen