Irene Klein Haneveld neemt op Zotte Zaterdag, 26 oktober afscheid als nachtburgemeester van Gouda. Foto: PR
Irene Klein Haneveld neemt op Zotte Zaterdag, 26 oktober afscheid als nachtburgemeester van Gouda. Foto: PR (Foto: )

Wie wordt de nieuwe nachtburgemeester van Gouda?

Door Marianka Peters

Gouda - Binnenkort wordt bekend wie de nieuwe burgemeester van Gouda wordt. In tegenstelling tot deze niet democratisch gekozen burgemeester, mogen Gouwenaars wel kiezen wie de nieuwe nachtburgemeester van Gouda gaat worden. De inschrijving is inmiddels geopend.

De huidige nachtburgemeester Irene Klein Haneveld van bijbelshop Samma neemt binnenkort afscheid als nachtburgemeester van Gouda. Na vier jaar vindt zij het tijd voor een opvolger. "Ik heb Irene de titel nachtburgemeester tijdens het tweede Candlenight concert eigenlijk in de maag gesplitst. Ze is weliswaar niet echt een nachtburgemeester, maar ze is wel dag en nacht bezig met allerlei activiteiten in de stad," aldus Tompot. Op haar verjaardag, Zotte Zaterdag, 26 oktober, legt Irene haar functie neer. Gouwenaar Harry Veenendaal van Mandeville Academy heeft aangegeven het initiatief voor een verkiezing van Gouda's nachtburgemeester serieus op te willen pakken en zocht hiervoor de medewerking met de Goudse Post. "Mijn idee van de nachtburgemeester is ontstaan na een discussie met de fractie van D66 bij Kamphuijsen rond de 'gekozen burgemeester' dat nog wel jaren kan duren," stelt Harry. "Het past enorm bij Gouda om tegendraads te zijn. Dat was het moment dat ik de nachtburgemeester bedacht. Niet op de manier zoals de vorige nachtburgemeester is benoemd, maar echt door middel van een sollicitatie, verkiezing en jury. Ook is het belangrijk jongeren- en LHBTI-organisaties bij de verkiezing te betrekken." Iedereen (vanaf 18 jaar) kan zich opgeven en een jury kiest de nachtburgemeester. Qua profiel wordt het landelijk profiel gevolgd. "De nachtburgemeester heeft (nog) geen officiële status, maar van hem of haar wordt wel verwacht een échte vertegenwoordiger te zijn van het Goudse uitgaanspubliek," aldus Harry. "Maar is geen carnavalsprins, zuipschuit of klager. Hij of zij moet serieus willen bijdragen aan een beter stadsklimaat en staat open voor (culturele) ideeën, is toegankelijk en moet vooral verbindend kunnen optreden." De jury is nagenoeg compleet en is heel divers, met vertegenwoordigers van jongerenorganisaties, LHBTI tot horeca. De titel nachtburgemeester zal in eerste instantie voor drie jaar gelden. De inschrijving sluit op 1 november 2019. Het ligt in de bedoeling dat de nieuwe nachtburgemeester eind dit jaar wordt aangesteld.

Inschrijving

Iedereen (va 18 jr) kan zich vanaf vandaag inschrijven voor de verkiezing van nachtburgemeester van Gouda. De inschrijving sluit op 1 november 2019. Stuur een mail met motivatie, plannen en gegevens over jezelf naar de Goudse Post, redactie.gp@persgroep.nl.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden