Tientallen meters verderop kwam de vrachtauto tot stilstand. Foto Rins Heidema
Tientallen meters verderop kwam de vrachtauto tot stilstand. Foto Rins Heidema (Foto: )

Vrachtwagen ramt monument in Gouda

Door Marianka Peters

Gouda - Dat was schrikken voor Bas van Beukering aan de Lage Gouwe zaterdagmiddag. Om precies 16.40 uur reed een vrachtwagen tegen het verkeer in over de Lage Gouwe. Daarbij heeft de vrachtauto de hardstenen ondersteuning van de erker van een monumentaal pand geramd, die daarbij zwaar werd beschadigd.

"De chauffeur, een 24 jarige Poolse jongeman, was zwaar in de stress omdat hij ook over de Turfmarkt al aan de verkeerde kant reed. Hij kon de draai niet meer maken maar reed daarna de verkeerde kant op langs ons huis," vertelt van Beukering "Omdat een andere auto (toevallig ook uit Polen) verkeerd stond geparkeerd voor onze deur en iets van 30 cm op de rijweg stond moest de vrachtwagen te veel naar links voor ons huis."

Van Beukering heeft veel steun van politie en brandweer gekregen. De erker is nu met een balk gestut ter ondersteuning.

Na dit ongeval laait de kritiek vooral op social media weer op, vanwege de te grote vrachtwagens in de kwetsbare binnenstad. "Inderdaad zijn er nu drastische maatregelen nodig om het zware vrachtverkeer uit de binnenstad te weren. De straten zijn gebouwd voor paard en wagen en geen giga-vrachtwagens," vindt van Beukering. "De vrachtwagens rijden hier vaak over de stoep vlak langs ons huis. We hebben ook al gevraagd om paaltjes aan de stoeprand om de vrachtwagens te beletten niet de stoep op te rijden. Op het eerste gedeelte van de Lage Gouwe staan die paaltjes er ook, dus waarom bij ons niet." De herstelkosten worden geschat op zo'n tienduizend euro.

Van de gemeente kon nog geen reactie worden verkregen.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden