Verwoestende brand Haarendael in Haaren. Foto: PR
Verwoestende brand Haarendael in Haaren. Foto: PR

Brand verwoest Gedenkplek Haaren

Door Marianka Peters

Gouda - Slechts een week nadat de KRO er voor het programma Kruispunt opnamen maakte, is het landgoed Haarendael in Haaren grotendeels door brand verwoest. Dat gebeurde afgelopen zaterdagavond. Het programma, dat zondag 8 september zal worden uitgezonden, bevat dus unieke beelden.

'Het is zo triest,' stelt de Goudse historicus Hans Suijs, die heeft meegewerkt aan het programma. 'We moeten nog even afwachten, maar van deze speciale plek is waarschijnlijk niets over." Sinds 2000 is op het landgoed de Gedenkplaats Haaren gevestigd, ter nagedachtenis aan diegenen die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten, toen Haarendael als gevangenis dienst deed. Voor Hans Suijs is het dus niet zomaar een gebouw. Zijn tante Cis Suijs zat samen met haar latere kampvriendin Mientje Proost in een cel in dit gebouw, voordat zij gedeporteerd werden naar Ravensbrück.

Aanleiding voor het programma van Kruispunt van aanstaande zondag, is het boek 'Samen eervol Overleefd" dat Suijs schreef over de deportatie van 652 vrouwen, waaronder zijn tante Cis. Dat is op 6 september precies 75 jaar geleden.

Volgens Cees van Roessel, bestuurslid van Gedenkplaats Haaren kon de brandweer een aantal handdoeken veiligstellen die gevangenen gebruikten in de Tweede Wereldoorlog, toen Haarendael als gevangenis dienstdeed. Op de handdoeken zijn boodschappen te lezen, geschreven door de gevangenen, meldt het Brabants Dagblad. 

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Vorige week moest de brandweer ook al uitrukken naar het landgoed. Toen woedde er brand in de keuken.

Lees ook: Boek Hans Suijs in KRO Kruispunt

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden