Noa Heddergott, Femke Kerkhoven, Jiska Baars en Sven van der Bruggen met achter hen Pieter Stroop van Renen en Jeffrey van Geenen. Foto: Marianka Peters
Noa Heddergott, Femke Kerkhoven, Jiska Baars en Sven van der Bruggen met achter hen Pieter Stroop van Renen en Jeffrey van Geenen. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Finalisten Junior Stadsdichter bereiden zich voor

Door Marianka Peters

Gouda - Noa Heddergott, Femke Kerkhoven, Sven van der Bruggen en Jiska Baars zijn de finalisten in de eerste Junior Stadsdichterverkiezing. Op zaterdag 14 september nemen de vier het tegen elkaar op tijdens een spannende finale in de Chocoladefabriek. Afgelopen week kregen de kandidaten een workshop om tijdens de finale goed voorbereid voor de dag te komen.

De één praat razendsnel, de ander een beetje monotoon of te zacht. Maar de finalisten hebben één ding gemeen, ze zijn allemaal getalenteerd en barsten van de zenuwen voor de finale op 14 september als ze voor het grote publiek hun gedichten moeten voordragen. Om hen zo goed mogelijk voor te bereiden gingen Gouda's stadsdichter Pieter Stroop van Renen en loco-stadsdichter Jeffrey van Geenen vrijdag met het viertal aan de slag om hen de kunst van een goede voordracht eigen te maken. "Het is een kwestie van oefenen. Neem het op en luister jezelf terug, totdat je tevreden bent over je voordracht," stelde Van Geenen. "Probeer pauzes in te lassen en richt je af en toe naar het publiek en zoek de interactie."

De vier finalisten zijn gekozen uit 70 aanmeldingen. Drie van de inzendingen kwamen binnen via de algemene oproep die de Stadsdichter en de bibliotheek eerder dit jaar deden. "Eén inzending werd door de vakjury geselecteerd uit de voorronde op het Antoniuscollege," licht Stroop van Renen toe. "Deze school had in een speciaal lesprogramma over poëzie een eigen verkiezing georganiseerd, waavan Sven van der Bruggen de winnaar is geworden. Hij heeft dus al wat podiumervaring. Ik hoop dat volgend jaar meerdere scholen dit initiatief oppikken."

De vier finalisten, in leeftijd variërend tussen 13 en 16 jaar, zullen naast een verplichte opdracht ook vrij werk ten gehore brengen. Tijdens de workshop was hier al iets van te horen. Zonder de inhoud te verklappen, kan gesteld worden, dat al het vrije werk veelbelovend en soms ook aangrijpend is. "Wij geven nu geen oordeel over de tekst en woordkeuze, maar deze workshop gaat met name over de wijze van 'performen' en hoe je de aandacht van het publiek vasthoudt." De uiteindelijke winnaar van de Finale mag zich een jaar lang Junior Stadsdichter van Gouda noemen. De Junior Stadsdichter zal optreden tijdens bijzondere gebeurtenissen in de stad, zoals bij evenementen rond Kaarsjesavond en de Kinderboekenweek. Volgende week stellen de finalisten zich één voor één voor in de Goudse Post.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden