Volgens Jos van der Biezen en Willem van den Broek wordt het straks een feest om de expositie Rembrandt Rejected te bezoeken. Foto: Marianka Peters
Volgens Jos van der Biezen en Willem van den Broek wordt het straks een feest om de expositie Rembrandt Rejected te bezoeken. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Herkansing voor afgewezen werken Lang Leve Rembrandt

Door Marianka Peters

Gouda - Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen hebben begin dit jaar een zelfgemaakt kunstwerk, geïnspireerd op Rembrandt, ingezonden voor een tentoonstelling in het Rijksmuseum. Bijna 700 kunstwerken wisten een plekje op de tentoonstelling te bemachtigen. Cultuurhuis Garenspinnerij biedt (amateur) kunstenaars een herkansing door deel te nemen aan de expositie Rembrandt Rejected.

De tentoonstelling Rembrandt Rejected is een initiatief van directeur Willem van den Broek en de Goudse kunstschilder Jos van der Biezen, tevens vrijwilliger bij de Garenspinnerij. Ook Jos behoort tot de ruim 7.000 (amateur) kunstenaars, van wie werk werd afgewezen door het Rijks. "Rembrandt Rejected heeft een dubbele betekenis gekregen, nu het verhaal over Geertje Dirckx bekend is geworden, die ook min of meer rejected oftewel afgewezen was door Rembrandt," vertelt Jos. Gisteren is de roman 'Schilderslief' van schrijfster Simone van der Vlugt verschenen. In het boek beschrijft zij de liefdesescapades van Rembrandt, die een relatie heeft met Geertje Dirckx. Als Rembandt zijn 20 jaar jongere huishoudster Hendrikje Stoffels verleidt, wil hij van Geertje af. Rembandt krijgt het voor elkaar Geertje voor 'gek' te laten verklaren, waarna zij in het Spinhuis, de grootste vrouwengevangenis van de Republiek wordt opgesloten. Dit Spinhuis stond in Gouda op de plek waar nu de Casimirschool staat. Na vijf jaar werd zij vervroegd vrijgelaten, maar toen was haar gezondheid al zo verzwakt, dat zij korte tijd later overleed. "Het valt allemaal zo mooi samen," vult Willem aan. "Wij zijn hét centrum van amateurkunst waar de kunstwerken een tweede kans krijgen om door het grote publiek te worden gezien, terwijl Geertje Dirckx ook rejected was, nota bene in Gouda." De eerste inzendingen zijn inmiddels binnen. "De inzendingen zijn al zo divers en met vele verschillende materialen. Het wordt straks een feestje om de tentoostelling te bekijken. In totaal hebben we plek voor 30-50 kunstwerken." In oktober maakt de selectiecmmissie, bestaande uit Marc de Beyer (Museum Gouda) Bas den Boer (beeldend kunstenaar) en Willem van den Broek van de Garenspinnerij, een keuze uit de ingezonden kunstwerken. Iedere kunstenaar krijgt persoonlijk bericht. Op donderdag 22 november wordt de tentoonstelling geopend door schrijfser Simone van der Vlugt.

Ga jij de herkansing aan om jouw werk te exposeren in de Garenspinnerij, stuur dan een afbeelding van jouw 'rejected' kunstwerk naar directie@cultuurhuisgarenspinnerij.nl. Let op: de inzendingen sluiten op 30 september 2019.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden