Deze week werden de opnamen gemaakt voor KRO Kruispunt. Foto: PR
Deze week werden de opnamen gemaakt voor KRO Kruispunt. Foto: PR

Gedeporteerde Goudse vrouwen bij KRO Kruispunt

Gouda - Op 6 september is het 75 jaar geleden dat 652 vrouwen vanuit kamp Vught naar het verschrikkelijke kamp Ravensbrück werden gedeporteerd. Cis Suijs, een tante van Gouwenaar Hans Suijs was één van hen, maar ook de Goudse Mieke Steensma. Op zondagavond 8 september vertellen de dochter van Mientje en Hans Suijs het hele verhaal het televisieprogramma Kruispunt van de KRO.

Drie dagen en twee nachten met wel wat eten, maar geen drinken. Op 8 september 1944 in de avond kwamen de vrouwen daar aan. De barre tocht van de 652 vrouwen langs verschillende kampen heeft neef Hans opgetekend in het boek "Samen eervol Overleefd", dat eind dit jaar verschijnt. Hans doet al jaren onderzoek naar 'vergeten' verzetsmensen. Dankzij zijn inzet zijn in de afgelopen jaren al meerdere Gouwenaars, die zich op de een of andere manier verdienstelijk hebben gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, uit de vergetelheid gehaald. "Het begon allemaal met de zoektocht naar mijn tante Cis, waarover ik een klein boekje wilde schrijven," aldus Hans. "Ik wist helemaal niets van haar en haar leven leek omringd door mysteries. Tijdens mijn onderzoek trok ik toevallig symbolisch aan het juiste touwtje, waarna plotseling vanuit het hele land zoveel informatie loskwam, waaronder wel tien nooit eerder gepubliceerde memoires en tientallen schriftjes, waarin van alles was opgeschreven. Uiteindelijk had ik een bundel met verhalen over de 652 verzetsvrouwen. Daarna heb ik een selectie gemaakt van 50 vrouwen, die uitgebreid in het boek worden beschreven." Cis Suijs zat daarvoor samen met haar latere kampvriendin Mientje Proost in een cel in de Polizeigefängnis Haaren (NB). Mientje werd daar in het proces "Wim" ter dood veroordeeld, maar omdat de geallieerden snel optrokken in Brabant werden rond 'dolle dinsdag' (5 september 1944) ijlings alle gevangen verzetsvrouwen naar Vught gedirigeerd. En de uitvoering van het vonnis werd vergeten. Vandaar gingen ze in acht veewagons op weg naar Ravensbrück. Teveel vrouwen om allemaal te kunnen zitten, er moest dus gewisseld worden. Een paar uur staan en een paar uur zitten.

Vervolgens kwam Hans in contact met de Goudse theatermaker Peter Meijer, die niet lang hoefde na te denken om hier een theaterstuk van te maken. "Ik ben altijd op zoek naar verhalen en bij voorkeur historische verhalen. Na Goudsch Getij werd het wel weer eens tijd voor een nieuw verhaal," aldus Peter. "Ik heb het boek gelezen en af en toe moest ik het even wegleggen, zo heftig was het. Ik heb me in het theaterstuk beperkt tot 28 vrouwen, die het hebben overleefd. Al met al is het een heel aangrijpend verhaal, waarin de kameraadschap en veerkracht van deze vrouwen wordt getoond, ondanks alle verschrikkingen, die ze hebben meegemaakt. Ik heb geprobeerd hun reis te volgen, te starten in Kamp Vught, daarna per trein naar Ravensbrück en Dachau. Het eindigt met de dodenmars, daags voor de bevrijding op 30 april en de thuiskomst van de Goudse Mieke Steensma. Het is de bedoeling dat het stuk "Overleven is Herinneren" op 1, 2 en 3 mei op het Bunnikterrein nabij het Goudse centraal station wordt opgevoerd.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden