Chris Bellekom (l) en Pieter Stroop van Renen in een decor zoals we kennen van 'oude' dichters en schrijvers.. Foto: Marianka Peters
Chris Bellekom (l) en Pieter Stroop van Renen in een decor zoals we kennen van 'oude' dichters en schrijvers.. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Nieuw: Stichting Stadspoëzie moet continuïteit borgen

Door Marianka Peters

Gouda - Het Stadsdichtersgala, de verkiezing van junior Stadsdichter, de Dichter van Dienst bij eenzame uitvaarten en poëzie in de openbare ruimte. Het zijn slechts enkele van de vele initiatieven waarmee de huidige stadsdichter van Gouda, Pieter Stroop van Renen, de poëzie op de kaart heeft gezet en misschien wel belangrijker, toegankelijker heeft gemaakt. Om deze en toekomstige initiatieven niet verloren te laten gaan, zijn deze ondergebracht in Stichting Stadspoëzie.

Begin volgend jaar is het avontuur voor Pieter voorbij en organiseert Stichting Stadsdichter wederom de tweejaarlijkse verkiezing. "Jammer, ik had nog graag een jaar doorgegaan om het aantal initiatieven dat ik heb opgestart af te maken en over te dragen. Maar het bestuur wil van geen verlenging weten en vindt dat het tijd is voor een nieuw geluid," stelt Pieter. "Dat respecteer ik, maar tegelijkertijd dreigen daardoor initiatieven zoals de Dichter van Dienst bij eenzame uitvaarten, verloren te gaan. En dat zou eeuwig zonde zijn, vandaar dat we alles hebben ondergebracht in een stichting, om deze activiteiten voor de toekomst te borgen."

Ook loco-stadsdichter Chris Bellekom is enthousiast over de nieuwe stichting, waarvan de activiteiten verder reiken dan Gouda's gemeentegrens. "We hebben vanuit Dichters op Donderdag een stadstroubadour en een dorpsdichter van Waddinxveen uitgeroepen en ook vanuit andere gemeentes wordt interesse getoond voor onze initiatieven. Dat gaat straks allemaal verloren als de nieuwe Stadsdichter van Gouda wordt gekozen. Want Stichtng Stadsdichter doet enkel de tweejaarlijkse verkiezing, verder niets," vult hij aan. "Het Stadsdichterschap gaat in onze ogen verder dan maandelijks een stadsgedicht maken voor de gemeente. Wij willen de poëzie naar een hoger niveau tillen. "

Een mooi voorbeeld van grensoverschrijdend is het herinneringsbankje op de begraafplaats in Stadskanaal. Even ter herinnering. Een weduwnaar had een bankje bij het graf van zijn overleden vrouw geplaatst en dat was tegen de regels, dus moest het weg. Dankzij interventie van de Goudse stadsdichter is er nu een herinneringsbankje, met daarop een dichtregel van Gouda's Stadsdichter. "Ja, daar ben ik best trots op," zegt Pieter. "Er ging zelfs een spoeddebat aan vooraf. Dat dit initiatief zo'n impact heeft gehad, had ik vooraf ook niet kunnen bedenken. Inmiddels is er ook interesse vanuit andere steden voor een soortgelijk herinneringsbankje. Vanuit de stichting kunnen we dergelijke activiteiten dus begeleiden."

Voor de komende drie jaar is de verkiezing van junior stadsdichter al ondergebracht in de stichting. "We zijn druk bezig met schaalvergroting en we hebben nog meer in petto. Wat te denken van poëzie in de openbare ruimte, dat nu eindelijk van de grond komt. Nogmaals, we zitten de nieuwe stadsdichter niet in de weg. Sterker nog, we kunnen hem of haar juist ondersteunen als daar behoefte aan is."

Goudse Post
Meer berichten