De historische ijsselaak Den Onthaestingh in de takels. 'Inmiddels 'zwemt de oude dame weer.' Foto: Wim Knol
De historische ijsselaak Den Onthaestingh in de takels. 'Inmiddels 'zwemt de oude dame weer.' Foto: Wim Knol (Foto: )

Pompen of verzuipen voor Den Onthaestingh

Door snel ingrijpen van de brandweer van Oudewater, machinefabriek de Hollandsche IJssel en kraanbedrijf Slootjes is de historische ijsselaak Den Onthaestingh afgelopen maandagavond aan een ramp ontsnapt.

Door Marianka Peters

Regio - Een zwakke plek in de beplating van de scheepshuid zorgde voor lekkage onder de scheepsmotor. "Een totale verrassing, omdat het schip de verplichte keuringen net had ondergaan, zodat er weer vijf jaar veilig met passagiers kan worden gevaren," aldus Wm Knol van Reederij de IJsel, eigenaar van het historische schip.
Het lek werd op tijd ontdekt en al pompend werd het schip drijvend gehouden, tot het schip uit het water kon worden getakeld. Zo werd grote waterschade voorkomen.
Knol vermoedt dat de keurmeester een dunne plek in de scheepsbeplating over het hoofd heeft gezien. Deze moet minimaal vier millimeter dik zijn en daarvoor regelmatig worden opgelast. Inmiddels is het lek gedicht, zodat Den Onthaestingh op 31 augustus kan worden ingezet voor de eerste trekvaart tussen Oudewater en Hekendorp. 'De oude dame zwemt weer,' meldde Knol.

Lees woensdag alles over de trekvaart in de Goudse Post.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden