Foto: Marianka Peters
Foto: Marianka Peters

Groen licht voor Goudse Panelen

Door Marianka Peters

Gouda - Binnenkort wordt begonnen met de aanleg van 870 zonnepanelen op het dak van de Veem 13, één van de buitendijkse gebouwen, die Croda beschikbaar heeft gesteld. Vanmiddag is hiertoe formeel besloten.

Het interview vorige week in deze krant over de energiecorporatie Goudse Panelen heeft heel wat losgemaakt volgens de initiatiefnemers. "Het resultaat is been hele mooie stap richting het doel van duurzamer Gouda. De inschrijvingsteller staat op 82% en dat is genoeg om te besluiten formeel het project Croda dak door te laten gaan," stelt Maurice van Bourgonje namens de corporatie. Croda is het eerste Goudse bedrijf dat één van haar daken gratis ter beschikking heeft gesteld en zo een bijdrage levert aan de verduurzaming van Gouda. Het is de bedoeling dat in de toekomst meer bedrijven hun dak ter beschikking stellen.

Het idee voor de corporatie komt van Maurice van Bourgonje, hoofd enginering en onderhoud bij Croda. "De voorbereiding heeft de meeste tijd opgeslokt. Van onderzoeken, doorrekeningen tot aan regelgeving. In eerste instantie was het de bedoeling dat de zonnepanelen zouden bijdragen aan de verduurzaming van Croda, maar als bedrijf kom je terecht in een andere tariefstelling en dat is niet interessant voor Croda," legt Maurice uit. "Toen dacht ik, als het voor Croda niet kan, misschien kan Croda dan wel gastheer zijn voor de buurt. Door de gemeente werd het plan toegejuichd en toen Zorgpartners en Promen zich ook aansloten, was de corporatie een feit en konden we van start." Er werd een afgebakend postcodegebied vastgesteld, waarbinnen toekomstige kopers moesten wonen. "Omdat er uit andere delen van Gouda ook aanvragen binnenkwamen is de zogenaamde postcoderoos verlegd," vult vrijwilliger Abdoul El Mahi aan. "Op de postcodegebieden 2804 en 2807 na dekken we nu heel Gouda af."

De energiecorporatie is een zelfstandige stichting, die uitsluitend draait op vrijwilligers. Daardoor is deelname in de corporatie een aantrekkelijke investering, maar misschien belangrijker, op deze manier kan iedereen een steentje bijdragen aan duurzaamheid, vooral mensen die zelf geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen, vanwege de ligging, ruimte of monumentale status. "Investeren in een collectief Gouds zonnedak is dan een uitgelezen kans om toch lokale duurzame elektriciteit op te wekken en af te nemen. Het rendement is standaard acht procent, omgerekend 33 euro per jaar, bij een contract van 15 jaar. Dit bedrag wordt jaarlijks verrekend met de energienota." Via energieleverancier ENGIE wordt deze groene stroom geleverd. Ook als u een andere leverancier heeft, kunt u gebruik maken van het aantrekkelijke tarief.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden