Jan de Jonge (l) en Bert Kuipers (r) hebben hun plek ingenomen op de brug bij de Sint Jan. Foto; Marianka Peters
Jan de Jonge (l) en Bert Kuipers (r) hebben hun plek ingenomen op de brug bij de Sint Jan. Foto; Marianka Peters (Foto: )

Schildersezel nog niet verslagen door smartphone

Door Marianka Peters

Gouda - Een aantal jaren geleden zat op bijna iedere hoekje Achter de Kerk wel een creatieveling achter een schildersezel om iets van de historische Sint Janskerk vast te leggen op het doek.

En juist op het moment dat je denkt dat de meeste mensen hun penseel hebben ingeruild voor een smartphone, zie je ze midden op de brug zitten. Jan de Jonge uit Utrecht en Bert Kuipers uit Rotterdam zijn goede vrienden en gaan jaarljks meerdere keren op zoek naar de mooiste plekjes om te schilderen. "We kennen elkaar al dertig jaar en vorig jaar hebben we vier keer samen op locatie geschilderd," vertelt Jan, die ooit een opleiding volgde aan de Kunstacademie. "Maar we blijven het als hobby doen." Bert vertelt dat hij nu veel meer tijd heeft voor zijn hobby. "Vorig jaar ben ik met pensioen gegaan, nadat ik 22 jaar predikant ben geweest in de Laurenskerk in Rotterdam. Ik ben nog wel gastpredikant." Bert, die tijdens zijn afscheid als dominee de prestigieuze onderscheiding 'de Rotterdammert' ontving voor zijn verdienste voor de stad, heeft net een grote expositie achter de rug in de rechtbank in Dordrecht. Het is niet de eerste keer dat beide heren in Gouda zijn neergestreken. "We zoeken bij voorkeur plekken op met water. Vorig jaar nog hebben we bij de Museumhaven geschilderd. Heerlijk rustig in vergelijking met het massale toerisme hier bij de Sint Jan. Ik ben nog nooit zoveel gefotografeerd als vandaag."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden