Maurice van Bourgonje en Abdoul el Mahi van stichting Goudse Panelen hopen dat meer bedrijven hun dak gratis beschikbaar stellen. Foto: Marianka Peters
Maurice van Bourgonje en Abdoul el Mahi van stichting Goudse Panelen hopen dat meer bedrijven hun dak gratis beschikbaar stellen. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Goudse Panelen uitgebreid naar meerdere Goudse wijken

Door Marianka Peters

Gouda - Op het dak van de 'Veem 13', een magazijn van Croda, buitendijks gelegen, worden binnenkort 870 zonnepanelen geplaatst ten behoeve van de energiecorporatie Goudse Panelen. Croda is het eerste Goudse bedrijf dat één van haar daken gratis ter beschikking heeft gesteld en zo een bijdrage levert aan de verduurzaming van Gouda.


Het gaat goed met de nieuwe energiecorporatie. Binnen drie weken zijn al 410 van de in totaal 870 panelen verkocht. Omgerekend is dit iets meer dan 60 procent. Het idee voor de corporatie komt van Maurice van Bourgonje, hoofd enginering en onderhoud bij Croda. "De voorbereiding heeft de meeste tijd opgeslokt. Van onderzoeken, doorrekeningen tot aan regelgeving. In eerste instantie was het de bedoeling dat de zonnepanelen zouden bijdragen aan de verduurzaming van Croda, maar als bedrijf kom je terecht in een andere tariefstelling en dat is niet interessant voor Croda," legt Maurice uit. "Toen dacht ik, als het voor Croda niet kan, misschien kan Croda dan wel gastheer zijn voor de buurt. Door de gemeente werd het plan toegejuichd en toen Zorgpartners en Promen zich ook aansloten, was de corporatie een feit en konden we van start." Er werd een afgebakend postcodegebied vastgesteld, waarbinnen toekomstige kopers moesten wonen. "Omdat er uit andere delen van Gouda ook aanvragen binnenkwamen is de zogenaamde postcoderoos verlegd," vult vrijwilliger Abdoul El Mahi aan. "Op de postcodegebieden 2804 en 2807 na dekken we nu heel Gouda af."

De energiecorporatie is een zelfstandige stichting, die uitsluitend draait op vrijwilligers. Daardoor is deelname in de corporatie een aantrekkelijke investering, maar misschien belangrijker, op deze manier kan iedereen een steentje bijdragen aan duurzaamheid, vooral mensen die zelf geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen, vanwege de ligging, ruimte of monumentale status. "Investeren in een collectief Gouds zonnedak is dan een uitgelezen kans om toch lokale duurzame elektriciteit op te wekken en af te nemen. Het rendement is standaard acht procent, omgerekend 33 euro per jaar, bij een contract van 15 jaar. Dit bedrag wordt jaarlijks verrekend met de energienota." Via energieleverancier ENGIE wordt deze groene stroom geleverd. Ook als u een andere leverancier heeft, kunt u gebruik maken van het aantrekkelijke tarief.

"Omdat er steeds meer leveranciers de Regeling Verlaagd Tarief aanbieden is overstappen naar een andere energieleverancier niet nodig."
Maar in hoofdzaak gaat het erom dat er collectief en op eenvoudige wijze wordt bijgedragen aan duurzaamheid. Maar bij dit ene project blijft het niet. "Zeker niet, we willen nog één of twee vergelijkbare grote projecten opzetten. Dus we hopen dat er meer bedrijven komen die hun dak gratis ter beschikking stellen. Dan kunnen we ook de nog ontbrekende postcodegebieden integreren."

De plaatsing van zonnepanelen op daken van Goudse bedrijven en organisaties wordt gerealiseerd op basis van de Regeling Verlaagd Tarief. Dankzij de realisatie van nieuwe zonne-energieprojecten wordt een positieve bijdrage geleverd aan de CO2-vermindering. Maurice verwacht dat na de zomer kan worden begonnen met de plaatsing van de zonnepanelen op het dak van 'Veem 13'. "Zodra alle 870 zonnepanelen (275 euro per stuk) zijn verkocht, hebben we ongeveer twee maanden nodig voor de plaatsing."

Meer weten www.goudsepanelen.nl

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden