Een collage van het opmerkelijke interieur met details. Foto: Marianka Peters. Martin Droog maakte de foto van mevrouw Anders en haar zonen.
Een collage van het opmerkelijke interieur met details. Foto: Marianka Peters. Martin Droog maakte de foto van mevrouw Anders en haar zonen. (Foto: )

Snuffelen in oude bezemfabriek

Vintage, curiosa, een winkel van Sinkel of een allegaartje. Wat je er ook van vindt, feit is dat de tijd bij de bezem- en borstelhandel van de familie Anders aan de Kuiperstraat letterlijk heeft stilgestaan. Nu het pand is verkocht, moet alles weg. De redactie van de Goudse Post had het voorrecht nog even een kijkje in de winkel te mogen nemen.

Door Marianka Peters

Gouda - Vanaf de buitenkant lijkt de winkel niet zo groot, eenmaal binnen vallen direct de vier meter hoge plafonds op met de even zo hoge kastenwanden. Het pand heeft een vloeroppervlakte van zo'n 1600 m2 en staat van onder tot boven volgestouwd met spullen. Van Delfts Blauw aardewerk tot aan jarretels, band en garen en van Sunlight zeep tot ansichtkaarten en kaarsen. Er staan zelfs nog enkele flesjes geurwater tegen de hoofdpijn. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat mevrouw Anders met haar witte schort elk moment kan binnenlopen. Achter de winkel staat een aantal oude trapnaaimachines en bundels wilgentakjes, klaar om tot bezem gemaakt te worden. De eerste en tweede verdieping staan tot de nok toe gevuld met dozen en kratten, vol prullaria, die door de jaren heen door de familie Anders zijn verzameld.

Grootvader Teun begon de winkel op 3 maart 1897, eerst in de Kleiwegstraat, maar al snel verhuisde de winkel naar de Kuiperstraat, waar de bezem- en borstelfabriek floreerde. "Opa Teun was een behoorlijk strenge man die met strakke hand het bedrijf leidde," vertelde mevrouw Anders in een interview in deze krant in 2000. In datzelfde interview vertelde zij dat in de jaren 50 de pui aan gort werd gereden door een paard en wagen. "De koetsier kon zijn paard niet meer de baas, waarna het dier met wagen en al de etalage binnenstormde." Dit verklaart direct de reden waarom de voorpui, in vergelijking met de rest, niet origineel is. "Het is een Rijksmonument," vertelt de koper van het pand, die niet bij naam wil worden genoemd. "De bouwkundige staat is op zich goed, alleen moet het pand wel opgeknapt worden. Het is allemaal zo gedateerd. Achter de winkel zit zelfs nog een bedstee."
Omdat de belegger weet hoezeer de winkel tot de verbeelding spreekt bij de Gouwenaars, wil hij de winkel niet zomaar strippen. "Ik heb het originele gevelbord boven gevonden, dat wordt nu gerestaureerd en keert terug op het pand. De komende weken gaan we de boel opruimen en netjes maken. In oktober is de winkel iedere zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend." Alles in de winkel, die tijdelijk de naam 'Bezemschoon' heeft gekregen, is te koop. Van klosjes garen tot meubels en van bloempotten tot poppenkleertjes. Ook liggen er tal van Piggelmee- en Verkadealbums, volledig met plaatjes gevuld. "Dit zijn echte collectoritems die we willen gaan veilen. De gehele opbrengst gaat naar Villa Joep."
Volg de facebookpagina 'Bezemschoon' voor meer informatie.

(de naam van de belegger is bij de redactie bekend)

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden