Foto:

FF Tussendoor - Luisteren!

Elkaar accepteren en respecteren om wie of wat we zijn. Met zoveel nationaliteiten op een kluitje, vind ik dat de Gouwenaars het helemaal niet zo slecht doen. Ons gemeentebestuur denkt daar heel anders over en wil dat we meer naar elkaar gaan luisteren en dat we eerst even nadenken voordat we onze mening op social media slingeren. Brave, volgzame Gouwenaars zonder grote mond en die eigen mening moet je maar inslikken.

We moeten toleranter worden en daar gaan stadsgesprekken bij helpen. Om dit te bereiken trekt de gemeente bijna een ton euro uit. Ik ben heel benieuwd hoe en waaraan dit geld wordt besteed. Met zoveel geld kun je toch veel leukere dingen doen, die de saamhorigheid écht bevorderen? Durf eens creatief te zijn!

Maar goed, er komen stadsgeprekken en luistersessies. Vergelijkbaar met de tien Gouden Stadsregels inclusief Babbelbank, die niet voor niets een stille dood zijn gestorven, want dat werkt nu eenmaal niet. Het zal allemaal wel goedbedoeld zijn, maar ik vind dit weer het toppunt van betutteling dat vanachter een bureau is verzonnen. We hebben in Gouda al genoeg praatclubjes, zoals Gouda Bruist en Gouwe Dialoog. Daar kom je steeds dezelfde honderd Gouwenaars tegen, die het allemaal roerend met elkaar eens zijn. Denk je nu echt dat je met luistersessies die overige 71.900 Gouwenaars bereikt?

Als ambassadeur van Stichting 21 maart heb ik de afgelopen jaren bar weinig wethouders gezien bij bijeenkomsten waar tolerantie, antiracisme en verdraagzaamheid centraal stonden. En dan nu hoog van de toren blazen dat de burgers meer naar elkaar moeten luisteren. Verbeter de wereld en begin bij jezelf, denk ik dan. Want een luistersessie binnen de ambtelijke organisatie is zo gek nog niet. Weten wat er in de stad leeft en wat de Gouwenaar echt bezig houdt, zul je nooit weten als je van negen tot vijf in het stroopwafelhuis blijft zitten en daarna de trein naar huis pakt.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden