v.l.n.r. Eve Ahrens, Carolyt Koops, Peta Luijkx, Albert Tijink en cartoonist Jan Zandstra zijn blij met het zotte eindresultaat. Foto: Marianka Peters
v.l.n.r. Eve Ahrens, Carolyt Koops, Peta Luijkx, Albert Tijink en cartoonist Jan Zandstra zijn blij met het zotte eindresultaat. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Een boek met een glimlach

Door Marianka Peters

Laat Goudse dichters losgaan op Erasmus en je krijgt een zotte samenstelling van rijmelarij, waar Erasmus zelf doorheen loopt. Op Zotte Zaterdag wordt het boekje 'Zotten zijn wij die gedichten schrijven'.


Gouda - Het bestuur van het Erasmus Genootschap Gouda is het erover eens, dat het toch wel een zot boekje is geworden. En dat was ook precies de bedoeling toen de Goudse dichter Ben van Bommel met het idee voor het boekje kwam. "Aanleiding was het boekje van Jan Zandstra met 36 cartoons over Erasmus, gebaseerd op spreekwoorden en andere zegswijzen van Erasmus, dat vorig jaar is verschenen," vertelt Petra Luijkx van het Genootschap. "We hebben Gouwenaars gevraagd om een gedicht te schrijven, geïnspireerd door Erasmus.

Er was slechts één oproepje nodig om Gouda aan het schrijven te krijgen. Zowel vanuit de dichterswereld als van 'gewone' Gouwenaars kwamen gedichten binnen. Sommige inzendingen waren heel mooi, maar hadden weinig met Erasmus te maken, en dat was toch wel de belangrijkste voorwaarde." Uiteindelijk zijn er 20 gedichten uitgekozen, die voor het boek in aanmerking komen en één extra van de Goudse cartoonist en illustrator Jan Zandstra. "Het is een zotte samenstelling van teksten geworden, van leuke, vrolijke tot ontroerende gedichten," vult Zandstra aan. "En al die gedichten hebben mij weer geïnspireerd voor de cartoons." De tekeningetjes van Zandstra zijn misschien nog wel zotter dan de gedichten. Als het ware loopt Erasmus zelf door het boekje heen, maar dan van achter naar voren. "Het moest een boek met een glimlach worden en dat is volgens mij wel gelukt."

Uitgeverij Paragraaf van Bart Jansen (Boekhandel Verkaaik) is bereid gevonden het boekje uit te geven. Op Zotte Zaterdag, 26 oktober, wordt het boekje gepresenteerd in Arti Legi. Het boekje is vanaf dat moment ook te koop. De exacte prijs is nog niet bekend, maar zal niet meer dan vijf euro bedragen. "Bij een zot boekje hoort ook een zotte prijs," vult Carolyt Koops, de moeder van Erasmus aan. Zotte Zaterdag wordt sinds een aantal jaren georganiseerd rond de geboortedag van Erasmus op 28 oktober.

Dit jaar is Zotte Zaterdag op 26 oktober en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Sinds het evenement is aangemerkt als sterevenement, wordt het Middeleeuws festival steeds groter met steeds meer activiteiten. Van 9 tot en met 13 september wordt in Cultuurhuis Garenspinnerij een schilderweek Zotte Zaterdag gehouden. Edellieden, jonkvrouwen, heksen, muzikanten en bedelaars: ze zijn er allemaal en iedereen mag ze schilderen. De schilderweek is voor zowel beginners als gevorderden en staat onder leiding van Ruud Verkerk, die eerder het intiatief nam voor het megaportret 'Erasmus in 56 delen'. De werken worden 26 oktober, tijdens Zotte Zaterdag, in de Sint Jan tentoongesteld. Meer info: www.zottezaterdag.nl.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden