De  ODMH heeft de bouw van de huisjes op de Punselielocatie stilgelegd. Foto: Marianka Peters
De ODMH heeft de bouw van de huisjes op de Punselielocatie stilgelegd. Foto: Marianka Peters (Foto: )

ODMH legt bouw Punselielocatie stil

'Ik ga toch geen zwembad bouwen'

Door Marianka Peters

Gouda - Er hangt nog een dwangsom boven zijn hoofd als de herbouw van de huisjes op de Punselielocatie niet binnen een bepaalde termijn zijn afgebouwd. Inmiddels heeft het ODMH de bouw aan de Tuinstraat onder bestuursdwang stilgelegd vanwege een minimaal hoogteverschil van de fundering.

Eigenaar Bram de Wilde heeft het gevoel van alle kanten te worden klemgezet en doet eenmalig zijn verhaal over de hele gang van zaken. "Laat ik voorop stellen dat ik Punselie een warm hart toedraag," begint Bram van het gelijknamige bouwbedrijf zijn verhaal. "Het is alweer jaren geleden dat de koekjesfabriek in zwaar weer verkeerde en Punselie afstevende op een faillissement. Ik heb toen Maria Middelburg in contact gebracht met Ron Punselie en gezamenlijk is een reddingsplan opgezet, waarbij ik ook behoorlijk wat achterstallige huur heb kwijtgescholden. Alle inzet heeft Punselie behoedt voor een faillissement. De boel zat weer in de lift en er werden weer toekomstplannen voor de bakkerij gemaakt, waarbij de herbouw van de huisjes ook behoorde."

Twee jaar geleden is het misgegaan en heeft Maria haar handen van de fabriek afgetrokken. "Voor mij werd de toekomst ook onzeker en heb ik de huur per 31 december 2021 opgezegd. Het plan is alle leegkomende panden zowel aan de Spieringstraat als de Tuinstraat op te knappen en te verkopen. Ik heb hiervoor zelfs een cultuurhistorisch rapport laten maken. Tijdens mijn ziekte heeft ook Frans van Hintum van bureau Hopman enorm veel onderzoek gedaan."

Ondertussen waren de drie geveltjes van de huisjes aan de Tuinstraat half ingestort. "Niet zo gek," vindt Bram. "De straat is verzakt en minimaal vijf keer per jaar loopt de riolering over en staat de boel onder water in de Tuinstraat. Op 4 en 5 juni heeft de straat ook weer onder water gestaan, evenals op 15 juni. Door op hoogte te komen heb ik besloten de nieuwe fundering op de bestaande fundering te bouwen, want ik ga toch geen zwembad bouwen. Dit is ook duidelijk aangegeven in de constructietekeningen." Dat de gestorte betonvloer hoger ligt dan het straatniveau is volgens de ODMH in strijd met de omgevingsvergunning. "Men vergeet daarbij dat de straat de laatste jaren steeds verder verzakt. Overburen hebben zelfs een stuk van hun voordeur afgezaagd en een dorpel geplaatst om droge voeten te houden."

Inmiddels heeft Bram een nieuw plan ingediend met een opstap op eigen terrein en een dorpel om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. "Ik heb meerdere keren gevraagd naar berekeningen wat de hoogte van het straatniveau moet zijn en hoeveel de straat is verzakt, maar ik krijg geen enkele reactie. Nogmaals, ik wil van de drie woninkjes iets moois maken. En wat de fabriek van Punselie betreft, vindt mijn Goudse hart dat deze binnen de Goudse stadsgrenzen hoort. Ik heb Ron al een paar voorstellen gedaan, maar daar gaat hij verder niet op in." Vanwege het zomerreces kon geen reactie van de gemeente worden verkregen.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden