Eerder overhandigde Jolanda Alkemade (r) namens de Singelbewoners een petitie aaan wethouder Hilde Niezen (l) Foto: Marianka Peters
Eerder overhandigde Jolanda Alkemade (r) namens de Singelbewoners een petitie aaan wethouder Hilde Niezen (l) Foto: Marianka Peters

Singelbewoners naar de Raad van State

Bewoners van de Blekers- en Fluwelensingel zijn in beroep gegaan bij de Raad van State tegen de komst van de supermarkt (Jumbo) aan de Fluwelensingel. Zij vrezen verdere aantasting van hun woon- en werkomgeving en toename van het verkeer.

Door Marianka Peters

Gouda - Bewoners werden begin dit jaar onaangenaam verrast door het besluit van de gemeente Gouda om, ondanks bezwaren van omwonenden, toch een supermarkt toe te staan aan de Fluwelensingel. "We hebben grote moeite met hoe het proces verloopt. Voor ons betekent dit nog meer verkeer, terwijl het nu al vaak vastloopt," stelt woordvoerder Kars van der Kamp. "We hebben eerder uitgebreid met de politiek gesproken en vonden brede steun voor het verkeersluw maken van de singels. Het instellen van een 30-km zone leek ook een goede oplossing. Dat kunnen we nu wel helemaal vergeten, omdat we niet meer aan de normering voor een 30 km zone kunnen voldoen."

Afgezien van de toename van auto's die de supermarkt bezoeken, geldt volgens berekeningen voor een supermarkt van 1500 m2 een bevoorrading van tweemaal per dag. De vrachtauto's moeten via Klein Amerika over het parkeerterrein en tussen de toeristenbussen en campers door manouevreren om de supermarkt te bevoorraden. "Wij constateren dat het nu al heel druk en vaak te druk en onveilig is, daarom is het niet logisch om een supermarkt te vestigen die juist verkeer aanzuigt."
Volgens de bewoners is de ambtelijke verkenning, die door de gemeente werd uitgevoerd, naar de behoefte van een supermarkt op de Fluwelensingel, onvolledig. "De twee supermarkten aan de Sportlaan zijn niet meegenomen en ook de nieuwe supermarkt in de Nieuwe Marktpassage niet. En dan hebben we ook nog de bezorgdienst van de buurtsupers en wat te denken van die PicNic autootjes, die je overal ziet rijden. Er is dus geen behoefte aan nog een supermarkt," vult Jolanda Alkemade aan. "Alle ruim 40 zienswijzen van bewoners zijn volledig niet-ontvankelijk verklaard en al onze argumenten zijn zonder pardon van tafel geveegd." Volgens de bewoners lijkt het erp dat er in het verleden toezeggingen zijn gedaan aan de projectontwikkelaar. "Want het is toch niet verklaarbaar dat de logische verkeerstoename door de gemeente ontkend wordt. Er zijn dus belangrijke punten die we hebben voorgelegd aan de Raad."

De gemeente probeert met verschillende verkeersmaatregelen de effecten van de toenemende verkeersbewegingen te compenseren. Zo zijn er blauwe vlakken op de weg geschilderd voor optische oplettendheid en er komen nog plantenbakken. "Ja, die 14-16 plantenbakken staan nog ter discussie," zegt Jolanda. "De gemeente wil voor het onderhoud een contract met de bewoners afsluiten. Nu zal niemand daar echt moeilijk over doen, maar voor mij voelt het ongemakkelijk om namens de bewoners een onderhoudscontract te gaan tekenen. Bovendien is het een verkeersmaatregel en valt dit niet onder verfraaïing of vergroening." De gemeente heeft ook aan omwonenden van Klein Amerika voorgesteld om eenrichtingsverkeer in te stellen vanaf de Karnemelksloot naar de parkeerplaatsen op het voorterrein van de Chocoladefabriek. Dit betekent dat de parkeerplaatsen in het Vromanpark niet meer bereikbaar zijn vanaf de Fluwelensingel en Klein Amerika. "Met al die maatregelen wordt het paard achter de wagen gespannen. We geloven niet dat het verkeer structureel wordt teruggebracht. Wellicht tijdelijk, maar niet blijvend."

Reactie gemeente:

Vanwege het zomerreces was het voor de gemeente nog niet mogelijk om een reactie te geven. Bovendien is het gebruikelijk dat de gemeente zich onthoudt van inhoudelijk commentaar zolang de zaak onder de rechter is, zo laat de gemeentewoordvoerder weten.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden