Foto:

Bouw zorgcentrum in Bosnië eindelijk van start

Een zorgcentrum met 38 appartementen en acht huisjes voor groepswonen, een recreatiezaal, restaurant en een dokterspost voor de weduwen in Srebrenica. Voor Willem Pronk van Stichting Proplan Gouda is dit zijn laatste grote project. Op 11 juli werd de eerste kruiwagen cement gestort.

Door Marianka Peters

Potocari/Gouda - De start van de bouw viel samen met de herdenking van de val van Srebrenica, die 24 jaar geleden plaatsvond. "Na 24 jaar praten en zonder enig effect, werd zowel door de veldwerker van Stichting Proplan en de directeur van IFS Emmaus, uitvoerend partner in Bosnië de eerste kruiwagen met cement gestort voor het Zorgcentrum in Potocari," meldt Willem Pronk van Stichting Proplan Gouda. 


Al jaren biedt Proplan humanitaire hulp in Bosnië en sinds 2 jaar ook de financiering van hulp aan de 'vergeten weduwen van Srebrenica'. Via de lokale partner MFS Emmaus worden regelmatig zo'n vijftig weduwen bezocht, krijgen zij een voedselpakket en worden er kleine klusjes in en rond het huis gedaan.
Er worden ook lotgenoten-bijeenkomsten georganiseerd. De weduwen zijn dankbaar voor de materiële steun, maar zij waarderen vooral dat zij een luisterend oor vinden voor hun schokkende verhalen. "Het gaat goed zolang de weduwen gezond zijn. Maar ze worden ouder en kwetsbaarder. Omdat ze vaak in afgelegen gebieden wonen en niemand hebben om voor hen te zorgen, kan het gebeuren dat ze overlijden door gebrek aan medische zorg. Dat vind ik onverteerbaar. Deze vrouwen hebben in 1995 een drama meegemaakt, over het hoe en waarom kun je discussiëren. Maar ik vind dat we het niet nogmaals mogen laten afweten," stelde Willem Pronk eerder in deze krant. 


Zijn plan voor een groot zorgcentrum waar straks 50 weduwen beschermd kunnen wonen, is beslist geen luchtfietserij. Sterker nog, de bouw is inmiddels gestart. Het zorgcentrum bestaat uit 38 aanleunwoningen, acht huisjes voor vier personen, dokterspost, restaurant en overige faciliteiten. "We werken in fases, dus eerst moet het zorgcentrum klaar. We proberen het complex eind 2020 energieneutraal op te leveren," aldus Pronk. "Daarna worden de acht vierpersoonsbungalows gebouwd en overige faciliteiten gerealiseerd." De kosten van het gehele zorgcomplex zijn begroot op ruim één miljoen euro.

Dertig procent wordt gefinancierd vanuit Bosnië, dat de lokale partnerorganisatie Emmaus regelt, dertig procent komt uit Proplan en voor het ontbrekende bedrag zal een beroep worden gedaan op professionele fondsen. We hebben ruim vier ton ingezameld, dus er is nog een flink bedrag te gaan.
Er zijn al veel toezeggingen, maar om geld in te zamelen gaan we de komende twee jaar verschillende acties opzetten," legt Willem uit. "Denk aan een spinningmarathon, strandloop, volleybaltoernooi en gezinsfietstocht." Het zorgcentrum wordt gebouwd vlakbij het plein waar de jaarlijkse herdenking plaatsvindt van de val van Srebrenica. Op 12 juli 2020, één dag na de 25e herdenking, moet het zorgcentrum haar deuren openen. Voor dit grootschalige project kan Proplan wel wat hulp gebruiken. Met name voor het organiseren van sponsoractiviteiten zijn vrijwilligers nodig. Wilt u een sponsorbijdrage leveren, dat kan natuurlijk ook.

In augustus vertrekt een klusteam uit Moordrecht naar Srebrenica om te helpen bij de bouw van het zorgcentrum. Zestien mannen en vrouwen zetten zich daar een week in voor het goede doel.

Meer informatie: www.stichtingproplan.nl

Goudse Post
Meer berichten