Foto:

FF Tussendoor - Wateralliantie

De grachten ontdempen, de Havensluis open, overkluizing Zeugstraat open en een open verbinding maken van de Vijverstraat naar de Fluwelensingel. Een flink aantal knappe koppen heeft de krachten gebundeld en onder de naam Wateralliantie de nieuwe watervisie 'Gouda leeft met water' gepresenteerd.

Mooie ambitieuze plannen, maar niet echt vernieuwend. Sterker nog, het is een beetje oude wijn in nieuwe zakken. Want riep oud-wethouder Arnout Menkveld niet precies hetzelfde toen hij in 2006 als wethouder aantrad? Dus die ideeën zijn al meer dan twaalf jaar oud en zijn nu afgestoft en als compleet nieuw gepresenteerd! Zelfs een deel van de bijbehorende speech was niet origineel, maar kwam uit mijn verhaal in het boek Gouda 750.

Ik begrijp heus wel dat je wat moet doen met de klimaatadaptatie en bodemdaling en ja, ook ik ben voorstander van het openen van de Havensluis en de overkluizing Achter de Waag. Maar je kunt ook doorslaan in je ambitie.

De binnenstad wordt een kenniscentrum voor bodemdaling en moet daarvoor autoluw worden. Dus jaag je alle auto's de binnenstad uit, en de binnenstadbewoners volgen dan vanzelf. De vrees van een andere oud-wethouder, Siebe Keulen, wordt dan gewaarheid. Onze gezellige, levendige binnenstad dreigt overdag een openlucht museum te worden en 's nachts een spookstad. Daar ga je dan met je één miljoen bezoekers, want die komen toch écht niet alleen om ons monumentale watersysteem te bekijken.

Samen maken we de stad, is nog altijd ons credo. Maar die stad moet wel leefbaar blijven. Laten we uitkijken dat we diezelfde stad niet met z´n allen afbreken.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten