Laureaat voor Goudse kunstenares Anneke Ingelse

Gouda - De Goudse kunstenares Anneke Ingelse heeft haar opleiding in de schilderkunst met een laureaat afgerond aan een gerenommeerde academie voor beeldende kunsten in Vlaanderen. Jaarlijks reikt een onafhankelijke jury bij het afstuderen per kunstdiscipline een laureaat uit voor het beste eindresultaat. De jury kende Anneke Ingelse dit jaar unaniem het laureaat toe voor de afdeling schilderkunst. Dit heeft onder andere tot gevolg dat haar werk tot en met 28 juli tentoongesteld wordt in het Stedelijk Museum te Hoogstraten, waar de kunstacademie is gevestigd.

Anneke Ingelse (1950) ging op latere leeftijd schilderen. Ze leerde veel aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Toen de Vrije Academie in 2012 werd gesloten vervolgde ze haar studie aan de IKO Academie voor Beeldende Kunsten in Vlaanderen. Daar behaalde ze eerst de middelbare graad en vorige maand de hogere graad (hbo-niveau).

In de afgelopen jaren ontwikkelde Anneke Ingelse een sterke persoonlijke stijl, waarvoor ze zich liet inspireren door onder andere de kunstenaars van De Stijl zoals Mondriaan en Van Doesburg. Ze schildert met olieverf op doek (linnen). Daarbij hanteert ze een eigen beeldtaal: ze maakt notities (schetsen of foto's) van situaties die ze tegenkomt in het dagelijks leven – meestal situaties die vragen of een mysterie oproepen – en maakt daar vervolgens een schilderij van door een compositie op te zetten waarin het beeld van de situatie is vereenvoudigd tot strakke lijnen en vlakken. Een belangrijke bron van inspiratie voor Anneke Ingelse is de architectuur.
De jury die Anneke Ingelse het laureaat in de discipline schilderkunst toekende roemde haar schildertechniek, haar composities, kleurgebruik en vooral haar eigen visie en beeldanalyse. In het juryrapport staat onder andere: 'Geschilderd met aandacht en liefde' en: 'De vluchtigheid van het moment wordt de tijdloosheid van een schilderij.'

Meer informatie over het werk van Anneke Ingelse is te vinden op haar website www.anneke-ingelse.nl
 

Goudse Post
Meer berichten