Wethouder Thierry van Vugt reikt de erepenning van Gouda uit aan Ton van Duin.
Wethouder Thierry van Vugt reikt de erepenning van Gouda uit aan Ton van Duin. (Foto: )

Erepenning voor Ton van Duin

Door Marianka Peters

Gouda - De prestigieuze titel Ere-Waegemeester had hij als waardering voor zijn jarenlange inzet voor de Goudse Kaasmarkt al, donderdag ontving Gouwenaar Ton van Duin de vrijwilligerspenning van de gemeente Gouda.

Ton van Duin is een paardeman pur sang. Hij zei vaak dat hij meer van paarden hield dan van mensen. Ton vond het geweldig om iedereen kennis te laten maken met zijn paarden en het menvak. Menig verliefd stel heeft hij per koets naar het stadhuis vervoerd voor de huwelijksvoltrekking. Niet onvermeld mag blijven zijn kennis over het Friese paard, want hij fokte dit ras ook. Menig veulen zag in de Koetserij het levenslicht. Ton vormde met zijn paarden een hecht team. (Hij kon zijn paarden met koets zelfs achteruit laten lopen, als een huwelijksfotograaf daarom, voor de perfecte foto, vroeg) Ook heeft hij zich als vrijwilliger ingezet om een Ruiterclub in Gouda op te starten. Eigenlijk was het plan om de penning uit te reiken tijdens de Kaasmarkt, maar Tons' gezondheid liet het niet toe om naar de Markt te komen. Hij ontving de erepenning uit handen van wethouder Thierry van Vugt daarom op zijn boerderij aan de Bloemendaalseweg.Ton ontving de erepenning als waardering voor zijn jarenlange inzet voor het behoud van de Kaasmarkt, zijn werk voor de historische brikken en koetsen, de paardensport en het behoud van de Bloemendaalseweg.

Ton is binnen Gouda maar ook ver daarbuiten bekend vanwege zijn stalhouderij, die hij van de heer Dekker overnam in 1962. Toen nog gevestigd aan de Raam maar later aan de Bloemendaalseweg. Hij heeft 33 jaar geleden de toeristische Kaasmarkt mede opgericht in zijn huidige vorm met zijn stoere Friese paarden en de oorspronkelijke kaasbrikken voor Gouda weten te behouden. Daarvoor werden kaasbrikken maar ook andere van toepassing zijnde materialen verzameld en opgeknapt. Zijn verzameling historische koetsen maar ook het door hem verzamelde origineel materiaal om koetsen te onderhouden is een unieke verzameling van cultureel erfgoed.

Doordat zijn Koetserij aan de Bloemendaalseweg gevestigd is ontstond ook zijn liefde voor deze weg en het behoud van de panden langs de weg. Ruim 17 jaar is Ton bestuurslid van de Vereniging Bescherming Bloemendaalseweg en is hij vele jaren voorzitter geweest van de Stichting Goudse Hofstedendagen. Hij is nog steeds ere voorzitter/

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Meest gelezen