Wiebelend op een ponton worden alle onderdelen overgevaren. Foto: Marianka Peters
Wiebelend op een ponton worden alle onderdelen overgevaren. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Riethoekmolen in ere hersteld

Gouda - De restauratie van de miniatuurmolen, die jarenlang in de tuin van Verpleeghuis De Riethoek stond, heeft langer geduurd dan verwacht, maar afgelopen zaterdag kon de Riethoekmolen dan eindelijk worden opgebouwd in de schaduw van zijn grote broer, de Mallemolen.

Door Marianka Peters

De restauratie van de molen, heeft een jaar lang stilgelegen, omdat bewoners van het naastgelegen appartementencomplex bezwaar hadden gemaakt. "De bewoners vreesden een enorme toeloop van toeristen, maar dat zal zo'n vaart niet lopen," stelt molenaar Jan Noorlander, die de restauratie heeft uitgevoerd. "We zijn blij dat we uiteindelijk samen zijn uitgekomen." Toen alle vergunningen rond waren, volgde nog een uitdaging, het transport van de molen.

Omdat de Riethoekmolen uit verschillende onderdelen bestond, was het transport naar het eilandje tussen het appartementencomplex De Wije en de Mallemolen op zich geen probleem. Maar de makkelijkste manier om de plek te bereiken was via het water en dat werd zaterdag nog een hele uitdaging. Op een zelfgemaakt ponton werden de onderdelen één voor één met een touw al wiebelend naar de overkant getrokken. En dat viel nog niet mee. Met name was er de angst dat de loodzware as met klepstoter, waarop de wieken worden gemonteerd, in het water zou rollen. "Die krijg je nooit meer boven water," volgens Jan Noorlander. Maar gelukkig ging het voorspoedig, binnen een paar uur waren alle onderdelen aan de overkant en kon het opbouwen beginnen.

De molen, die jarenlang bij verpleeghuis de Riethoek stond, kent een bewogen leven. Ruim dertig jaar geleden werd de molen gebouwd door Gouwenaar Vermeulen, maar sneuvelde al snel door een pittige storm. "De woeste winden namen het model in de tuin fors te pakken, waarna slechts een trieste stapel wrakhout overbleef," kopte de Goudsche Courant destijds. Toch lukte het Moordrechtenaar Van Tilburg om de molen te restaureren. Met de sloop van het verpleeghuis leek ook het einde in zicht van de Riethoekmolen, maar Dick van de Popering, Willem Rooze en Niels Aalberts van de Vereniging Goudse Molenaars wisten de restanten veilig te stellen. Aan Noorlander, tot een paar jaar geleden molenaar van de Haastrechtste molen, werd gevraagd of hij de molen wilde restaureren. "Als meubelmaker kan ik best goed met hout werken. Bovendien vond ik dit een leuke klus," stelt hij. "De molen heeft flinke klappen gehad in het verleden. De kap stond scheef, die kreeg ik met geen mogelijkheid meer recht en een wiek was totaal vernield. Maar dankzij een donatie van de Groene Motor heb ik een hele nieuwe wiek kunnen maken." Noorlander is zichtbaar trots op het eindresultaat. "De molen staat hier op z'n plek. Ook met het oog op het onderhoud, want hoe klein de molen ook is, het vergt altijd onderhoud."

Goudse Post
Meer berichten