Draaiorgel De Lekkerkerker is wederom te gast in de Sint Jan, voor een geamenljk concert met het Moreau-orgel. Foto: Marianka Peters ee
Draaiorgel De Lekkerkerker is wederom te gast in de Sint Jan, voor een geamenljk concert met het Moreau-orgel. Foto: Marianka Peters ee (Foto: )

Gouds Monumentenweekend wordt dubbel genieten

Door Marianka Peters

Gouda - De Open Monumentendag Gouda wordt dit jaar voor het eerst uitgebreid met de zondag. Dat betekent dubbel genieten van een bomvol programma tijdens de 33e Open Monumentendag in Gouda op 14 en 15 september.

Het landelijk thema dit jaar is 'Plekken van Plezier'. Gouda kent vele plekken van festiviteiten, vermaak en ontspanning. Mooie voorbeelden hiervan dit jaar zijn Dansschool Step by Step en de Spiegeltent, beiden aan de Turfmarkt, alsook het Spaardersbad, dat onlangs getransformeerd is naar een zestal luxe woningen. De eigenaren van de woningen zetten hun deuren eenmalig open voor het publiek. Ook de dansschool en de Spiegeltent kunnen worden bezocht. Over het thema 'Plekken van Plezier' kunt u In de Chocoladefabriek een expositie bezichtigen, die wordt ingericht door het Streekarchief Midden Holland.

Andere monumenten die voor het eerst of na lange tijd weer meedoen zijn: het Koopmanshuis, Chr. Gereformeerde kerk (Brink orgel), de Kleischuur en de Rijks-HBS aan de Burgemeester Martenssingel. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de Sint Janskerk niet gratis toegankelijk tijdens Open Monumentendag. Maar voor het entreegeld krijgt de bezoeker wel wat terug. Want dit jaar biedt de Sint Jan de unieke mogelijkheid het beroemde Moreau-orgel tijdens de bespeling van binnen te bekijken. Er is een route bedacht langs plekken die nog nooit voor het publiek zijn opengesteld, zoals de speeltafel en enorme blaasbalgen.
Omdat Open Monumentendag Gouda op de zaterdag samenvalt met de Nationale Orgeldag biedt de Sint Jan nog iets extra's. Gouda's monumentale draaiorgel De Lekkerkerker is weer te gast in de kerk en zal van zich laten horen ook. Met stadsorganist Gerben Budding op het Moreau-orgel zal een gezamenlijk concert plaatsvinden met het draaiorgel van Adri Vergeer. Een unicum dat u zeker niet wilt missen.In plaats van het Erfgoud magazine wordt er sinds twee jaar een boekje samengesteld, waarin Gouda's belangrijkste monumenten worden toegelicht, aangevuld met mooie wandelroutes en leuke weetjes.
Bovendien vindt u de beschrijvingen van de dit weekend opengestelde monumenten, waarvan alle op de zaterdag zijn opengesteld en beperkter aantal ook op de zondag.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden