Foto:

FF Tussendoor - Kneuterzaken

Weet je het nog? Die moeder die een paar jaar geleden via de rechter een schadeclaim indiende van 10.000 euro, omdat haar kinderen vanwege het offerfeest niet op school waren op de dag dat de schoolfotograaf langskwam? Uiteindelijk besliste de rechter dat 500 euro voldoende was. Ik vond het toen al bezopen om hiervoor de weg naar de rechter te kiezen en dat vind ik nog steeds. Enig idee hoeveel geld en ambtelijke inzet dit geintje de overheid heeft gekost?

Nu stappen ouders van een 12-jarige jochie, die door wangedrag al een jaar de sfeer in de klas verziekt, naar de rechter om een rol in de afscheidsmusical van school af te dwingen. Jeetje, als je niet eens in aanmerking komt om een boom te spelen in de eindmusical, moet je het toch wel heel bont hebben gemaakt. Ik zou toch eerst bij mezelf te rade gaan, waarom mijn puber dergelijk gedrag vertoont. Bovendien zou ik me kapot schamen voor mijn etterbakkie. Maar deze ouders halen liever hun 'gelijk' bij de rechter en worden zo plotseling landelijk nieuws. En ligt hun klereventje met heel z'n hebben en houwen op straat. Alsof dat het allemaal waard is.

Als je niet eens een boom mag spelen, heb je het wel heel bont gemaakt

Laat ik voorop stellen dat ik blij ben met onze onafhankelijke rechtstaat en ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om de rechter in te schakelen. Maar ho even, slaan we niet een beetje door? De rechterlijke macht is al jaren overbelast en er is een te lange wachtlijst voor zaken die er écht toe doen. Uitgeprocedeerde gelukszoekers, die al lang ons land hadden moeten verlaten, verdwijnen door gebrek aan toezicht van de radar en belanden in de illegaliteit. Criminelen mogen, vanwege de lange wachttijd, hun proces in vrijheid afwachten. Maar ook daarbij gaat het de verkeerde kant op, als diezelfde crimineel een vette middelvinger opsteekt vanaf een zonovergoten eiland, waarmee we geen uitleveringsverdag hebben. Of erger nog, als een recidivist weer de fout ingaat, met desastreuze gevolgen.

Wat mij betreft wordt er een soort rechtbank voor kneuterzaken ingesteld, waarbij de rechter mag oordelen over overhangende boomtakken bij de buren, en uitspraak doet in zaken van irritante ouders, die over de rug van hun kinderen hun gelijk willen halen of er een financieel slaatje uit proberen te slaan.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden