Conservator Jorien Soepboer en Museum Gouda-directeur Marc de Beyer bij 'De heide van Wolfheze van J.W.Bilders, één van de topstukken van de tentoonstelling Lage Landen. Foto: Marianka Peters
Conservator Jorien Soepboer en Museum Gouda-directeur Marc de Beyer bij 'De heide van Wolfheze van J.W.Bilders, één van de topstukken van de tentoonstelling Lage Landen. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Lage Landen in Museum Gouda

Gouda - "Liggend op mijn rug, in het gras der Lage Landen, hangen donkergrijze wolken roerloos boven me, in de stilte voor de storm." Boudewijn de Groot bezong het Hollands landschap al eerder in het lied Lage Landen, nu is er een tentoonstelling in Museum Gouda te zien, die toevallig of niet nauw aansluit bij de songtekst.

Door Marianka Peters

Drassige polders, ruige duingebieden, vlakke rivierlandschappen en woeste heidegronden. De expositie Lage Landen is een reis door vier eeuwen Nederlandse landschapsschilderkunst met maar liefst achtendertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum. Deze reizende tentoonstelling ging van Zutphen, Hoorn, Harlingen naar Bergen op Zoom en sluit af in Gouda. Afgelopen weekend vond de officiële opening plaats.
Door de eeuwen heen schilderen kunstenaars het veelzijdige Nederlandse landschap. Als je naar hun schilderijen kijkt, herken je ze als 'typisch Nederlands'. "Lage Landen is de eerste uit een serie van vier tentoonstelingen, waarbij vijf stadsmusea en het Rijksmuseum samenwerken op de thema's aarde, water, lucht en vuur," vertelt Jorien Soepboer, conservator van Museum Gouda. "Daarnaast geeft ieder museum haar eigen identiteit eraan toegevoegd. Wij hebben gekozen voor onze Haagse School collectie. Daarnaast hebben wij een samenwerking met Atelier NL, dat voor iedere plaats een werk maakt. Voor Gouda is dat een glas-in-loodraam geworden, gemaakt van zand uit verschilllende delen van ons land, met een knipoog naar de Goudse Glazen."

De expositie Lage Landen bestaat uit een enome collectie landschapsschilderijen van bekende en minder bekende schilders van de 17e tot de 19e eeuw. Zo is er werk te zien van de grote meesters als Jacob van Ruisdael, Jozef Israëls en Johan Hendrik Weissenbruch. Maar voor de expositie is ook op zoek gegaan naar minder bekende parels. Die zijn ook gevonden, onder meer van Jacob Maris. Ook de expositie zelf is opgedeeld in verschillende thema's. Van het 'natte land', met haar drooggemalen polders, volgt de bezoeker de route naar het 'begraasde land', waarin vooral koeien, paarden en schapen de hoofdrol spelen en de hardwerkende turfstekers en boeren in 'het bewerkte land' totaan het 'lege land', met de uitgestrekte heuvellandschappen in Drenthe en Gelderland. Bijzonder te noemen is de siervaas van Plateelbakkerij Zuid Holland, die voorzien is van een fraai decor van een winterlandschap Anton Mauve. De expositie is tot en met 27 oktober te zien in Museum Gouda. Daarna wordt het museum ingericht met het vervolg op Lage Landen, Koele Wateren. Deze expositie omvat wederom een aantal topwerken uit het Rijksmuseum en is vanaf 28 oktober voor het eerst te zien in het Westfries Museum in Hoorn.

Goudse Post
Meer berichten