Alle winnaars van de Gouda Cheese Awards. Foto: Marianka Peters
Alle winnaars van de Gouda Cheese Awards. Foto: Marianka Peters

Gouda Cheese Awards uitgereikt

Door Marianka Peters

Gouda - Calora 18% Pikant van Veldhuyzen Kaas uit Bodegraven heeft goud gewonnen in de categorie Goudse belegen Light. In de categorie Goudse belegen 48+ ging de eer naar Klaver Kaas van Vandersterre. De Gouda Cheese Awards werden donderdagmorgen tijdens de Goudse Kaasmarkt uitgereikt door Frau Antje.

Voor het eerst was de finale van de jaarlijkse Gouda Cheese Awards, live te zien op de Goudse markt. In de jury van de spannende kaaswedstrijd zat onder meer Janny van der Heijden, culinair
journaliste en bekend van programma's als Heel Holland Bakt en Tijd voor Max. De andere juryleden waren kinderwethouder Dico Stevens, Jolanda van Dongen van kookatelier Betty Blue en namens Cheese Valley de Bodegraafse wethouder Inge Nieuwenhuizen. Voorzitter van de jury was waarnemend burgemeester en Opper Waegemeester Mirjam Salet.  Na een swingend optreden van The Paramount Jazzband, bedoeld om de spanning op te voeren nam de jury neemt plaats op het podium, waarna de beslissende keuring begon.
Nadat burgemeester Salet de uitslag bekend had gemaakt, reikte Frau Antje, hét symbool voor Goudse kaas in het buitenland en Ere Waegemeester van Gouda, de prijzen Goud, Zilver en Brons uit. 

In de categorie Goudse belegen light ging Zilver naar Roemer Light 35+ gerijpt van Van der Heiden Kaas; Vergeer Gouwenaar Light 35+ Pikant van Vergeer Holland was goed voor Brons. Zilver in de categorie Goudse jong belegen 48+ werd Bonck van Blesckens van De Graafstroom en Holland Master van Royal FrieslandCampina kreeg Brons.

Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC) in samenwerking met de Gouda Kaasmarkt, de Goudse Waag, de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG) en gemeente Gouda. De voorrondes vonden eind mei plaats bij het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) in Wageningen

De winnende kazen mogen binnen hun categorie een jaar lang de naam 'de lekkerste kaas van Nederland' dragen.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden